Lajos Béla elmondta, miért táncolt vissza attól, hogy a Tisza Párt polgármesterjelöltje legyen

2024. május 16. – 04:50

Lajos Béla elmondta, miért táncolt vissza attól, hogy a Tisza Párt polgármesterjelöltje legyen
Fotó: Partizán / Youtube

Másolás

Vágólapra másolva

Lajos Béla, a Színes Erzsébetváros polgármesterjelöltje a Partizán szerda esti élő adásában elmondta, miért táncolt vissza attól, hogy a Tisza Párt polgármesterjelöltje legyen a VII. kerületben. Lajos arról beszélt, nem számítottak a párt feljövetelére, de amikor látta, hogy Magyar Péter pártja a Fidesszel és a DK-val szemben indul, és polgármesterjelölti pozíciókat hirdet, jelentkezett rá. Egy hónapot várt a pozitív döntésre, de amikor prezentálta azt a Színes Erzsébetváros csapatnak, nem mindenki örült az addigi függetlenség elvesztésének. Ezért azt a döntést hozta, hogy visszatáncol, és mégsem lesz a Tisza Párt jelöltje.

Arra, hogy egyes lapok szélsőliberális, melegjogi lobbista jelzővel illették, azt mondta: több ilyen támadás is érte, amit visszautasít. Kijelentette, hogy ez nem játszott szerepet a döntésében. Azokra a gyanúsításokra, hogy a Színes Erzsébetváros és a Szimpla Kert szórakozóhely együttműködik a kampányban, Lajos közölte: semmi tény nem hangzott el, csak sejtetés, próbálják összemosni a helyi vendéglátókkal.

Hozzátette: a szervezet kampányköltsége nem éri el az 5 millió forintot, a pénz pedig belföldi és magánszemélyektől jön transzparensen. Kiderült: a bulinegyed negatívumait egyébként ottani lakosként ismeri. Szerinte az oda tervezett rendőrőrs üdvözlendő, de politikai mentőmellény, amit Niedermüller Péter jelenlegi DK-s polgármesternek dob a kormány.

Lajos Béla egy civil szervezet, a Színes Erzsébetváros Egyesület alapítójaként és elnökeként még 2023 decemberében azt mondta: önálló polgármesterjelöltet indítanak a budapesti VII. kerületben, ahol a DK-s Niedermüller Péter a jelenlegi polgármester. Akkor azt állította: ők az országosan szervezett pártoktól függetlenül indulnak, és nem is terveznek együttműködni semelyik politikai párttal.

Május 1-jén aztán a Magyar-féle Tisza Párt azt jelentette be, hogy Lajos Béla az ő jelöltjük lesz Erzsébetvárosban. Alig két nappal később, pénteken viszont Lajos már arról írt a Facebookon, hogy mégis az eredetileg tervezett Színes Erzsébetváros nevű civil szervezettel indul a kerületben.

Május 3-án a Mi Hazánk házi lapja, a szélsőjobboldali Magyar Jelen Lajos Facebook-profilképei alapján zsidóbarátsággal és LMBTQ-aktivizmussal támadta őt. Beszállt a történetbe a Megafon is, tagjai meg azt írták Lajosról, hogy lelkesedik a „libsi dolgokért, és különösen a migránsokért és az LMBTQ-jogokért áll ki előszeretettel”. Ezt pedig az amerikai nagykövettel, David Pressmannal készült képével is illusztrálták.

Magyar Péter a visszalépés után azt mondta: ő se tudott mindent Lajos Béláról, de nem az LMBTQ-aktivizmusa miatt nem vállalták fel, egyszerűen a civil szervezet úgy látta, több esélye van a VII. kerületben győzni vagy jobb pozíciókat elérni, ha önállóan indulnak. A Tisza Párt a fővárosban két fideszes és két ellenzéki vezetésű kerületben indít polgármesterjelöltet, amivel akár a Fidesz kezére is játszhatnak, és a június 9-i önkormányzati választásra listát is állítottak a Fővárosi Közgyűlésbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!