Magyar Péter szerint nincs köze az „LMBTQ-aktivista” támadásoknak ahhoz, hogy Lajos Béla mégsem lesz a polgármesterjelöltjük

2024. május 7. – 13:38

Magyar Péter szerint nincs köze az „LMBTQ-aktivista” támadásoknak ahhoz, hogy Lajos Béla mégsem lesz a polgármesterjelöltjük
Magyar Péter a debreceni Kossuth téren 2024. május 5-én – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Én sem tudtam mindent a Béláról, de nincs ennek jelentősége. A szervezete úgy látja, hogy több esélye van a VII. kerületben győzni vagy jobb pozíciókat elérni, ha civil jelöltként indulnak, és nem a Tisza Párttal. Mi ezt tiszteletben tartjuk” – mondta Magyar Péter a Telexnek arról, hogy Lajos Béla mégsem a Tisza Párt nevében indul a júniusi önkormányzati választáson, miután a szélsőjobboldali Magyar Jelen és a Megafon több tagja is azzal kezdte őt támadni, hogy „szélsőbaloldali, zsidóbarát és LMBTQ-aktivista”.

Lajos Béla egy civil szervezet, a Színes Erzsébetváros Egyesület alapítójaként és elnökeként még 2023 decemberében azt mondta: önálló polgármesterjelöltet indítanak a budapesti VII. kerületben, ahol a DK-s Niedermüller Péter a jelenlegi polgármester. Akkor azt állította, hogy ők az országosan szervezett pártoktól függetlenül indulnak, és nem is terveznek együttműködni semelyik politikai párttal.

Május 1-jén aztán a Magyar-féle Tisza Párt azt jelentette be, hogy Lajos Béla az ő jelöltjük lesz Erzsébetvárosban. Alig két nappal később, pénteken viszont Lajos már arról írt a Facebookon, hogy mégis az eredetileg tervezett Színes Erzsébetváros nevű civil szervezettel indul a kerületben.

Ezt Lajos akkor így magyarázta: „A folyamat során láttuk azt, hogy közösen erősebbek lehetünk. De azt is láttuk, hogy Erzsébetvárosban a Színes Erzsébetváros közössége nagyon erős civil identitással rendelkezik, ezért közösen azt érezzük és úgy látjuk, hogy a Színes Erzsébetváros június 9-én és az azt követő időszakban is önállóan kell kiálljon és dolgozzon azért, hogy Erzsébetváros fejlődő, élhető, zöld, a lakók igényeire odafigyelő kerület legyen”.

Lajosnak így már kétszer kellett visszaadnia az ajánlóíveit: először akkor, amikor úgy döntött, mégsem civilként, hanem a Tisza Párt jelöltjeként indul, másodszor meg akkor, amikor visszatért civilnek.

LMBTQ-aktivizmussal támadták

Május 1-je és 3-a között tehát történnie kellett valaminek, ami miatt vagy Lajos, vagy a Tisza Párt úgy döntött: mégsem együtt indulnak a június 9-i választáson.

Május 3-án a Mi Hazánk házi lapja, a szélsőjobboldali Magyar Jelen Lajos Facebook-profilképei alapján zsidóbarátsággal és LMBTQ-aktivizmussal támadta őt. Beszállt a történetbe a Megafon is, tagjai meg azt írták Lajosról, hogy lelkesedik a „libsi dolgokért, és különösen a migránsokért és az LMBTQ-jogokért áll ki előszeretettel”. Ezt pedig az amerikai nagykövettel, David Pressmannal készült képével is illusztrálták.

Közben hozzánk is eljutottak olyan értesülések, hogy Magyarék azzal hívták fel Lajost, hogy nem tudtak erről az oldaláról, és nem kockáztathatják meg, hogy ezzel szavazatokat veszítsenek. Ami biztos, hogy Lajos pár órával a megafonos posztok megjelenése után bejelentette: inkább mégis civilként indul Erzsébetvárosban.

Lajos Béla a Színes Erzsébetváros Egyesület jelöltjeinek és programjának bemutatóján 2024. április 18-án – Fotó: Színes Erzsébetváros / Facebook
Lajos Béla a Színes Erzsébetváros Egyesület jelöltjeinek és programjának bemutatóján 2024. április 18-án – Fotó: Színes Erzsébetváros / Facebook

Mindenki el tudja dönteni, mi a valóság

Az ügyben kerestük Lajos Bélát, aki a Telexnek azt mondta: a megkeresést köszöni, de ő már kiadott egy nyilatkozatot erről pénteken – azt, amiben csak bejelentette, hogy marad civil, de az okokat valójában nem tisztázta.

Hozzátette, hogy az ügy „nagyon szenzitív”, és hogy a sajtóban megjelent eddigi hírek „szélsőséges irányba viszik el az egész kérdést”. Amikor mondtuk neki, hogy akkor itt a lehetőség, hogy megossza a saját nézőpontját, úgy felelt: majd pár nap múlva már nyitott lesz arra, hogy erről az ügyről beszélgessünk.

A zavaros közjátékok miatt Lajos Bélának így háromszor kellett nekifutnia 300 ajánlás összegyűjtésének ahhoz, hogy elindulhasson a választáson. Mint Bodó Zoltán, a Színes Erzsébetváros alelnöke a Telexnek mondta: a tiszás ajánlóívekkel még el sem kezdtek ajánlásokat gyűjteni, azokat üresen adták vissza.

Lajos Béla kérdésünkre azt mondta: a harmadik ajánlásgyűjtésénél az utolsó pillanatban, a hétfő délutáni határidő előtt pár perccel adták le az íveket. Volt olyan aláíró, aki a hírekből ismerte őt fel, olyan is, aki már az NVI bejárata előtt írt nekik alá – mondta a politikus. Nem számolták meg, mennyit sikerült összegyűjteniük, de szerinte a kötelező 300 aláírás fölött teljesítettek 15-20 százalékkal. Kérdés persze, hogy ebből mennyi lesz az érvénytelen. Állítja, nagyjából ugyanennyit gyűjtöttek össze már elsőre is – ezeket aztán az NVI-nél megsemmisítették.

Bodó Zoltán, a Színes Erzsébetváros alelnöke azt mondta: függetlenül attól, hogy Lajos a Tisza Párt hátszelével indult volna a választáson, nem lépett volna be a pártba, még civil jelölt maradt volna, mert nekik a civilség megtartása a legfontosabb. Arra, hogy mi volt a sztori itt a háttérben Magyar Péterékkel, úgy felelt: „Mindenki el tudja dönteni, mi lehet a valóság, és mi nem”.

A Pride nem Magyar világa

A történet másik főszereplőjét, Magyar Pétert a vasárnapi debreceni tüntetésén kérdeztük meg Lajos Béláról. Azzal kezdte, hogy szerinte Lajos abban a bizonyos Facebook-posztjában már leírta, hogy mi történt. „A civil szervezetének elég sok tagja van, nem lett minden letárgyalva szerintem ott a szervezeten belül”, magyarázta Magyar.

Megkérdeztük tőle, hogy a visszatáncolásnak köze van-e ahhoz, hogy a szélsőjobboldali média és a kormánymédia is azzal kezdte el támadni őt és a pártját, hogy egy állítólagos LMBTQ-aktivistát támogatnak, mire Magyar úgy felelt: „Nincs, de szerintem Béla megmondta, hogy nem LMBTQ-aktivista”. Lajos az RTL-nek röviden valóban tagadta, hogy „LMBTQ- vagy szélsőbaloldali aktivista” lenne.

Magyar azt is állította, a támogatást nem vonták vissza: „szerintem ő lépett vissza, kirakta a Facebook-oldalára”. Ő maga amúgy sem gondolkodott azon, hogy „induljon-e a Tisza Párt nevében bármilyen LMBTQ-aktivista”, vagy hogy ő támogatna-e ilyen jelölteket az önkormányzati választáson. „Nem ezek alapján választunk jelölteket”, mondta.

Megkérdeztük azt is, hogy a Pride-ra kimenne-e, mire úgy felelt, nem, mert az „nem az ő világa”. Egyébként pedig kérdezzük őt inkább a debreceni tüntetéséről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!