A Vitézy-lista jelöltje a hajdani SZDSZ Új Generáció tagságról: Fiatalság, bolondság

2024. május 16. – 05:05

A Vitézy-lista jelöltje a hajdani SZDSZ Új Generáció tagságról: Fiatalság, bolondság
Barta Márton, Merker Dávid, Gulyás Márton és Süveg Anna – Fotó: Partizán

Másolás

Vágólapra másolva

A civilség és politikusság összefüggéseiről beszélgetett a Partizán szerda esti élő műsorában Süveg Anna, Merker Dávid és Barta Márton, a Vitézy Dáviddal Budapestért – LMP-Zöldek fővárosi listájának három szereplője, valamint Gulyás Márton riporter, és szóba kerültek kellemetlen témák is.

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt fővárosi listájának három fontos szereplője közül az első keresztkérdéseket Barta Márton, a Corvinus Egyetem stratégiai vezetője kapta. Gulyás arról érdeklődött, hogy vajon miért nem akarták eltávolítani a jelentős kormányzati befolyás alatt álló egyetemről, amikor kiderült, hogy Vitézy csapatában szerepel, hasonlóan például Ádám Zoltánhoz, akit korábban azért rúgtak ki, mert jelezte, hogy kivételeztek egy diákkal, aki nagyon befolyásos szülők gyereke.

Barta közölte, hogy az egyetemen vannak viták, de nem ér senkit retorzió, ha véleményt nyilvánít, Ádám elbocsájtásával kapcsolatban azonban nem akart állást foglalni. Kiderült, hogy nem tartja hibának az egyetemi modellváltást, szerinte tudományos szabadság van az egyetemeken, az EU-tól pedig igazságtalan lépés volt szerinte az alapítványi egyetemek kirakása az Erasmus-programból. Arra, hogy jelölttársával, Merker Dáviddal az SZDSZ Új generáció tagja volt, Barta annyit mondott: fiatalság, bolondság.

Ezután Gulyás Márton azt feszegette, hogy lehet összeegyeztetni, hogy Vitézy és a XI. kerületi LMP teljesen más álláspontot képvisel a Déli körvasút ügyében. Erre Süveg Anna – aki listás jelöltsége mellett az LMP szóvivője is –, azt mondta, hogy a felújítást támogatják, a bővítést nem, de ha már úgyis zajlik a beruházás, amit már nem lehet leállítani, akkor a lehető legjobbat kell kihozni belőle a helyiek számára.

Arra a kérdésre, hogy Vitézy csapata kivel és hogyan fog együttműködni egy várhatóan teljesen széttagolt, konfliktusokkal terhelt fővárosi közgyűlésben, Barta azt felelte: még az is lehet, hogy ügyek mentén születnek döntések, nem a pártpolitika mentén és ez jó.

Merker Dávid szerint ők középen állnak és nyitottak, ezért mindenkivel tudnak majd dolgozni, aki támogatja a programjukat. Süveg Anna hasonlóan érvelt, hozzátéve, hogy a kormányzattal is meg kell próbálni együttműködni, amennyire lehet, és törekedni kell rá, hogy a szakmai megoldások mellett társadalmi támogatottságot mutassanak fel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!