Továbbra is spammel a kormány, most háborús riogatást küldtek a vakcinainfós emailcímekre

2024. május 13. – 08:33

Másolás

Vágólapra másolva

Továbbra is érkeznek a kormány propagandaüzenetei a vakcinainfós emailcímekre – írta a Hvg.hu.

A koronavírus-járvány idején az oltásra való regisztrációhoz megadott emailcímekre a Rogán Antal által irányított Kormányzati Tájékoztatási Központ időnként olyan leveleket is kiküld, aminek semmi köze a járványügyi helyzethez.

A legújabb, május 12-én küldött levél témája az orosz–ukrán háború, ebben azt írták, hogy a NATO egy ukrajnai misszió felállítását tervezi, ami magában foglalná a katonai kiképzést és a fegyverszállítások koordinációját is. Szerintük a NATO „öt év alatt 100 milliárd dollárt is belepumpálna a háborúba, tehát annak legalább ötéves elhúzódásával számolnak”, ami akár világháborúhoz is vezethet.

A levélből az is kiderül, hogy „Magyarországon óriási a nyomás, hogy támogassa a háborút kiterjesztő terveket”, de a magyar kormány álláspontja egyértelmű: ki kell maradni a háborúból. A propagandaüzenet három kijelentő mondattal ér véget:

  • A háborúnak nincs megoldása a csatatéren.
  • Vissza kell térni a tárgyalóasztalhoz.
  • Életeket menteni csak tűzszünettel és békével lehet.

Már a Vakcinainfó nevű oldal indulásakor, 2020 decemberében is felmerültek adatkezelési aggályok amiatt, hogy a regisztráció során opcionálisan adható adatkezelési felhatalmazás túl tág kereteket ad a kormánynak az emailcímek felhasználására. Akkor a Kormányzati Tájékoztatási Központ a Telexnek határozottan azt válaszolta, hogy csak az oltásokkal kapcsolatos információk terjesztésére használja majd a felhatalmazást, azonban példák sorozata igazolta, hogy erről egyszerűen hazudtak, hiszen rendszeresen küldtek leveleket, így például nemzeti konzultációról, háborúról, szavazásról.

A spammelési botrány bíróságra is került, a Kúria 2022 márciusában meg is állapította, hogy a Kormányzati Tájékoztatási Központ megsértette a választási eljárásról szóló törvényt, amikor az oltásra feliratkozóknak küldött az ellenzéket lejárató kampánylevelet. Néhány nappal később azonban ezt a döntést megsemmisítette az Alkotmánybíróság, mondván: Alaptörvény-ellenes a kormány tájékoztató hírlevelével kapcsolatban hozott kúriai végzés.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!