A vezérkari főnök arról beszélt a honvéd tisztjelölteknek, hogy a hadseregnek konfliktusra kell készülnie

2024. május 11. – 16:35

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar hadseregnek fel kell arra készülnie, ami az alap rendeltetése: nem béketámogató műveletekre, nem katasztrófavédelemre, hanem konfliktusra, ami egész embert kíván – mondta Böröndi Gábor, a honvédség vezérkari főnöke szombaton a Ludovika Fesztivál részeként megtartott Száznapos ünnepségen.

Az MTI beszámolója szerint Böröndi a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának rendezvényén elmondta, a magyar honvédség jelenleg történetének legnagyobb átalakításán megy keresztül, és a leendő tisztekre, vezetőkre vár az a feladat, hogy a 21. század magyar honvédséget vezessék.

„Határaink mellett háború dúl, a Nyugat-Balkán biztonsága kétséges, migránshullámok érhetik el Európát, Gázában hadműveletek folynak, az egész világ forrongásban, átalakulóban van. Azok a doktrínák, szabályzatok, amelyeket eddig hittünk, lehet, hogy már holnap nem érnek semmit” – mondta a vezérkari főnök, hozzátéve, hogy soha nem volt annyira szükség felkészült, elkötelezett tisztekre, mint most. A tisztjelölteknek azt üzente,

fontos, hogy jó tisztek legyenek, mert embereket fognak vezetni, hamarosan akár konfliktusban is.

Böröndi Gábort bő egy éve nevezték ki a honvédség élére, ekkor arról beszélt, hogy visszahozná a szittya gondolkodásmódot. Kinevezése után rögtön volt is egy meleg helyzete, a lengyeleket haragította magára azzal, hogy úgy próbálta alátámasztani a magyar „békepárti” álláspontot, hogy azt mondta, a második világháború is lokális konfliktusnak indult. Később aztán kötelezővé tette a fegyverviselést a katonáknak a munkaidő alatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!