Másodjára is zöld utat adott a Kúria az LMP kiemelt beruházásokról szóló népszavazásának

2024. május 3. – 23:31

Másolás

Vágólapra másolva

Miután egyszer már kimondta a Kúria, hogy az LMP népszavazást kezdeményezhet annak érdekében, hogy a kormány helyezze hatályon kívül a kiemelt beruházásokra vonatkozó törvényt, egy egészen bizarr közjáték után a pénteki Magyar Közlönyben megjelent határozat alapján ismét zöld utat adott ennek. A Hvg.hu cikke szerint

a választási kampány miatt az aláírásokat egyelőre így sem kezdhetik el gyűjteni, de június 9-e után már nem lesz semmilyen akadálya ennek.

Az LMP tavaly novemberben már azt hihette, hogy pont került az ügy végére, azután ugyanis, hogy az NVB augusztusban elutasította a kezdeményezést, a Kúria úgy döntött, hogy átengedi azt. Erre válaszul a kormány fogta magát, hatályon kívül helyezte a kérdésben szereplő törvényt, és a fontosabb részeit egy az egyben átmásolta az éppen akkor az Országgyűlés előtt fekvő építészeti törvény javaslatába a szavazás előtt pár nappal.

Az év elején aztán a párt benyújtotta az újrafogalmazott kérdést, amit a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) vita nélkül, egyhangúlag (12 igen) hitelesített, de itt sem lett vége a sztorinak, mert Lázár minisztériuma megfellebbezte az LMP hitelesített népszavazási kérdését a kiemelt beruházásokról. A kérelmezők többek közt arra hivatkoztak, hogy

  • ha sikeres lenne a népszavazás, akkor módosítani kéne a költségvetést – amiről nem lehet népszavazást tartani –,
  • azt pedzegették, hogy a kérdés nem egyértelmű,
  • és attól is tartottak, hogy ha hatályon kívül helyeznék a törvényt, azzal más, a kiemelt beruházások lebonyolítását garantáló rendelkezéseket is hatályon kívül kellene helyezni.

A Kúria szerint ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a kérdés nem tartalmazza a költségvetési törvény módosítását, ahogy az is, hogy nemcsak az akkugyárak kérdésében kellene dönteni ez alapján. Így fel sem merülhet annak a lehetősége, hogy a választópolgárok ne tudják, hogy miről szavaznak. A döntés végleges, így az LMP június vége után elkezdheti gyűjteni az aláírásokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!