Csárdi Antal: Minden idők legbotrányosabb NVB-ülésén vagyunk túl

2023. augusztus 24. – 18:49

Másolás

Vágólapra másolva

Elutasította az LMP népszavazási kezdeményezését a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtökön. A párt arról akart népszavazást kiírni, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások gyorsításáról és egyszerűsítéséről szóló törvényt.

„Minden idők legbotrányosabb NVB-ülésén vagyunk túl” – fogalmazott Csárdi Antal, a párt országgyűlési képviselője az ülés után tartott sajtótájékoztatón. A választási bizottság tagjai Csárdi beszámolója alapján online csatlakoztak be az ülésre, a bizottság termében egyedül ő volt ott a népszavazás kezdeményezőjeként.

Ennél azonban sokkal nagyobb probléma volt az LMP-s képviselő szerint, hogy az NVB az online ülés „minimum technikai feltételeit sem tudta biztosítani”. Az első negyedórában használhatatlan volt az ülést biztosító szoftver, majd később is folyamatosan akadozott a hang, és szaggatott volt a kép.

Frissítés 22:40-kor: Minden a jogszabályi előírásoknak megfelelően zajlott, nem történt botrány az NVB csütörtöki ülésén – válaszolta cikkünk megjelenése után a Nemzeti Választási Iroda. Megerősítették lapunk kérdésére, hogy a székházukban kihelyezett tévékészülék egy technikai hiba miatt az ülés első néhány percében hang nélkül üzemelt, ám hozzátették, hogy a hiba elhárítása után megismételték ezt a részt. „Az ülés későbbi szakaszában néhány bizottsági tagnál rövid időre jelentkezett internetes adatátviteli probléma, amely azonban az ülés határozatképességét és annak lefolyását nem befolyásolta” – fogalmaztak válaszukban, és azt írták, hogy „a fellépett technikai hibák sem az ülés nyilvánosságát, sem az ülés szabályszerű lebonyolítását nem akadályozták.”

„Morálisan az is teljesen elfogadhatatlan, hogy az Nemzeti Választási Bizottság több tagja gyakorlatilag nyaralásából jelentkezett be erre az ülése” – mondta az LMP frakcióvezető-helyettese. Volt olyan bizottsági tag, aki Olaszországból csatlakozott be az interneten keresztül.

A választási bizottság 7 szavazattal nem hitelesítette a kérdést: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsításáról és egyszerűsítéséről szóló 2006. évi LIII. törvényt?”

A bizottság határozata szerint ugyanis „nem tekinthető legitimnek az a népszavazás, amelyen a választópolgár nem tudja pontosan, hogy miről szavaz”. Márpedig a bizottság szerint a választópolgár a döntéshozatal pillanatában nem képes átlátni a törvény hatályon kívül helyezésével „felmerülő közép- és hosszú távú munkaerőpiaci, demográfiai, gazdasági, beruházás ösztönzési és az Európai Unió támogatásából finanszírozott projektek megvalósítására gyakorolt hatásokat”.

Az is problémás a bizottság szerint, hogy a népszavazási kérdésbe foglalt törvény konkrét beruházások tekintetében nem értelmezhető, hiszen a kiemelt beruházásokat külön kormányrendeletekben jelölik ki. „A két különböző jogforrási szinten megjelenő szabályozás ad konkrét és teljeskörű információt a választópolgár részére a tárgykörben.”

„Azonban egy átlagosan tájékozott választópolgártól nem várható el, hogy a döntéshozatal pillanatában tudata valamennyi részletszabályt átfogjon”

– tették hozzá.

„Ma kiderült, hogy a Nemzeti Választási Bizottság szerint a magyar emberek nem elég értelmesek ahhoz, hogy dönteni tudjanak a sorsukat érintő legfontosabb kérdésekről” – reagált a határozata az LMP. A bizottság döntését a Kúrián támadja meg a párt.

A kiemelt beruházások felgyorsítását célzó törvényt az LMP szerint azért kellene hatályon kívül helyezni, mert ellentétes a helyi önrendelkezés alapjogával. „A kormány a települések megkérdezése nélkül telepít mindenféle szennyező gyárat az adott városba, ezzel párhuzamosan az ilyen üzemek adóit is elveszi a kormány a helyi önkormányzatoktól” – írták a közleményben.

A csütörtöki ülésen az NVB hitelesítette a jobbikos Lukács László György népszavazási kérdését, amellyel eltörölnék az 5 ezer forintos kötelező iparkamarai hozzájárulást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!