Az NVB átengedte a Jobbik népszavazási kérdését, amellyel eltörölnék a kötelező iparkamarai hozzájárulást

2023. augusztus 24. – 17:25

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Választási Bizottság csütörtöki ülésén hitelesítette Lukács László György, a Jobbik-Konzervatívok frakcióvezetőjének népszavazási kezdeményezését, amely a kötelező 5000 forintos kereskedelmi és iparkamarai hozzájárulás eltörléséről szól – derült ki a párt közleményéből.

„Minden évben be kell fizetni ezt az egyébként bosszantó, de nagyon alacsony összeget, 5000 forintot, amiért sajnos cserébe szinte semmit nem kapnak a kamarától a vállalkozások”

mondta a Jobbik politikusa a Parragh László vezette Magyar Kereskedelmi és Iparkamaráról. Arról beszélt Lukács az NVB ülése után, hogy a népszavazási kezdeményezés terveik szerint nem kifejezetten a párt akciója lenne, hanem egy közösségi akcióként szeretnék megvalósítani. Akkor lehet jól megszervezni a népszavazást szerinte, ha a kis- és nagyvállalkozások, munkaadók- és munkavállalók is támogatják azt.

Orbán Viktor korábban azt válaszolta a parlamentben Lukács kérdésére, hogy csak a kamarai tagok dönthetnek a kötelező hozzájárulás eltörléséről, a kormány ebbe nem szól bele. Azt ugyanakkor megjegyezte a miniszterelnök, hogy a MKIK rendkívül sok segítséget nyújtott a kormánynak a gazdasági válságban, és partnerként tekintenek Parragh Lászlóékra.

Az NVB döntését a jogszabályok szerint 15 napon belül lehet megtámadni a Kúrián. Ha senki nem nyújt be felülvizsgálati kérelmet, akkor elkezdheti gyűjteni az aláírásokat a Jobbik. A felülvizsgálati kérelmeket a Kúriának 90 napon kell elbírálnia, és dönthet úgy, hogy helybenhagyja az NVB határozatát, vagy megváltoztatja.

Amennyiben zöld lámpát kap a kezdeményezés, legalább 100 ezer érvényes aláírást kell összegyűjteni ahhoz, hogy az Országgyűlés mérlegelje a népszavazás elrendelését. Ha azonban 120 napon belül 200 ezer érvényes aláírást sikerül összeszedni, akkor kötelező elrendelni a népszavazást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!