Ledöntötték a ferencvárosi Turul-G szobrot

2024. április 29. – 07:51

Másolás

Vágólapra másolva

Nem sokáig maradt állva a IX. kerületi Ferenc téren múlt héten kiállított Turul-G szobor. Vasárnap éjjel egy 6 fős társaság ledöntötte az önkormányzat Public Art pályázatán nyertes szobrot, amely azt ábrázolja, ahogyan a mondabeli turulmadár, a magyarok mitikus állata elragadja a NER-vállalkozók kedvenc autóját, egy Mercedes G-osztályt.

„Őszintén bíztam abban, hogy most nem azoknak lesz igazuk, akik azt mondták, úgyis jönnek a nácik, és tönkreteszik egy művész munkáját” – írja Facebook-oldalán Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester. A kamera felvette az esetet, használható képeket készített, amit a rendőrség lefoglalt, és elvitt a nyomozás miatt. „Kérdés, hogy a Turul vagy a G-Merci zavarta-e őket” – tette hozzá Baranyi.

Frissítés 9:36-kor: A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Kommunikációs Osztálya megkeresésünkre azt írta: a rendőrök a helyszínen szemlét tartottak, és rongálás vétség gyanúja miatt nyomozást rendeltek el ismeretlen tettes ellen. „A kamerafelvételek lefoglalása és az elkövető felkutatása folyamatban van”.

A szobor ötletével az önkormányzatnál tavaly jelentkező és nyerő Horváth Csaba Árpád, akinek ötletét két fordulóban, sok beérkezett pályamunka közül választották ki, azt írta a Turul-G-ről: „A szoborkompozíció – a mondabeli turult, illetve más totemállatokat »felhasználó« hatalmi jelképekhez hasonlóan két pólusra, ragadozókra és prédákra osztja fel a világot, ugyanakkor a népszerű köztéri szimbólum szokatlan összefüggésrendszerbe való helyezése révén változatos értelmezésekre teremt lehetőséget.”

Három éve a szivárványszínű Black Lives Matter-szobor nyerte meg az önkormányzat Public Art pályázatát. Másnap neonáci csoportok döntötték le a szobrot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!