Neonácik döntötték le a szivárványszínű Black Lives Matter-szobrot Ferencvárosban

2021. április 2. – 09:20

frissítve

Neonácik döntötték le a szivárványszínű Black Lives Matter-szobrot Ferencvárosban
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Ledöntötte a Légió Hungária nevű fajvédő, neonáci szervezet három tagja a ferencvárosi szivárványszínű Black Lives Matter-szobrot a Ferenc téren. Erről videót is megosztottak.

Egy órával később viszont nem csak a videó, de a szervezet Facebook oldala is eltűnt.

A videóhoz azt írták: „Tegnap a baloldali városvezetés felállította, mi pedig ma reggel korábbi ígéreteinkhez híven lebontottuk. Természetesen a rendőrség azonnal cselekedett, a szobrot ledöntő Incze Bélát, Mozgalmunk vezetőségi tagját előállították.”

A helyszínen ott volt kollégánk, aki szerint a szobrot reggel fél nyolc környékén döntötték le, miközben a rendőrök egyébként ott voltak a téren, mert egész éjjel kint voltak a helyszínen. Beszámolók szerint az elkövetők nem akartak elfutni a rendőrök elől. A helyszínelés még délelőtt tízkor is tartott, a szobrot rendőrségi szalagokkal kerítették körbe.

Amint vége a helyszínelésnek, a szobrot a talapzatával együtt elszállítják.

A járókelők nézelődnek, egy kopasz férfi például fotózás közben azt mondta, „végre, túl sokáig állt már ez a szobor”, egy anya pedig azt magyarázta a lányának, hogy a „buták ledöntötték a szobrot”.

A szivárványszínű Black Lives Matter-szobrot ideiglenesen állították fel csütörtökön a ferencvárosi Ferenc téren. Aztán nem sokkal azután, hogy Baranyi Krisztina polgármester is megnézte a csütörtökön felállított szobrot, a Mi Hazánk OSB-lapokkal kerítette körbe, és kiplakátolta, szerintük ugyanis ez egy keresztényellenes szimbólum. Rendőrök igazoltatták a résztvevőket.

A körbedeszkázott szobor mellé egy kis létrát állítottak korábban, hogy aki mégis meg akarná nézni azt a szobrot, az feláll a létrára, és megnézi felülről. Csütörtök este aztán erre a létrára mászott rá egy fekete ruhás ember, és öntötte le a szobrot fehér festékkel. A szobor köré rendőrségi szalagot húztak ki, és fegyveres katonák is megjelentek a téren.

A Ferencvárosi Önkormányzat tavaly augusztusban hirdetett pályázatot, hogy a város utcáin ismét legyenek független köztéri alkotások. Szakmai zsűri választott ki hat alkotást a beküldött pályaművek közül, ma ezeket állítják ki négy helyszínen: a Ferenc, a Markusovszky és a Madaras József téren, illetve a József Attila-lakótelepi nagy játszótér melletti területen.

A legnagyobb visszhangot Szalay Péter Black Lives Matter című szobra váltotta ki. Bayer Zsolt kormánypárti publicista például úgy reagált, hogy „már másnap le fogjuk dönteni”, míg a Mi Hazánk Mozgalom szerint

ez a szobor „európai, fehér, heteroszexuális és keresztényellenes szimbólum”.

A szivárványszínű szobor a tervek szerint április 14-ig állt volna a Ferenc téren. Egy méter magas, és 3D printtechnológiával készítette az alkotó. Az önkormányzat közleménye szerint a szoborparafrázis a New York-i Szabadságszobrot jeleníti meg térdelő pózban, felemelt ököllel, visszautalva Colin Kaepernick amerikai futballista gesztusára, amely a mű címében is szereplő antirasszista mozgalom jelképe lett.

A Ferenc téren egyébként már korábban Dombovári Ágnes Újraformázva című plakátját is kiállította, amit még 2017-ben a Reformáció emlékévében készített a Magyar Plakát Társaság az azonos címmel megrendezett kiállítására. A 444 szerint a KDNP ezt rögtön genderlogónak nézte, és ennek a „gyalázatnak” az eltüntetését követelik.

Fotó: Kolozsi Ádám / Telex
Fotó: Kolozsi Ádám / Telex

A plakátot kihelyező Plakátváros aztán jelezte, hogy valami félreértés történhetett, mert a mű az ő értelmezésükben nem sértő a keresztényekre nézve, hiszen a reformáció emlékévére készült alkotáson a szivárvány bibliai szimbólumként jelenik meg. Az Ószövetségben ugyanis Isten szivárvánnyal kapcsolja össze magát minden földi élőlénnyel. A plakátot a Légió Hungária szintén lematricázta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!