A BLM-szobor és a Fingó vitéz után terepjárót elragadó turul borzolhatja majd a kedélyeket Ferencvárosban

2023. október 14. – 20:02

Másolás

Vágólapra másolva

Jövőre is folytatódni fog a ferencvárosi önkormányzat public art pályázata, melynek korábban a hányattatott sorsú BLM-szobrot és a ló nélküli lovasszobrot, alias Fingó vitézt köszönhette a kerület. A Pesti Srácok csütörtökön már fel is háborodott az egyik nyertes alkotáson, amely azt ábrázolja majd, ahogyan a mondabeli Turul elragad egy G-osztályú Mercedes terepjárót. Döme Zsuzsanna kerületi alpolgármester kérdésünkre azt írta, a szobor tényleg ki lesz állítva, április 22-étől két hétig lehet megnézni, és azt is hozzátette, örül, hogy a Pesti Srácok már fél évvel ezelőtt reklámot csinál a műnek.

A kerület honlapján közzétett jegyzőkönyvben valóban szerepel a szobor, melynek alkotója valóban arról írt, hogy az eredetileg katonai célokra tervezett Mercedes G-osztály manapság az orosz maffiához és a világ gazdagjaihoz, oligarcháihoz kötődik, és egy kicsit szakrális jellegű is, mert II. János Pál pápa golyóálló autója is ebből a típusból lett kialakítva. Az is szerepel a leírásban, hogy a turul felidéz egy másik kerületi szobrászati tárgyat, a Fradi-sast. A kormánypárti lap értelmezése szerint ez azt jelenti, hogy egyszerre rúg bele minden érintettbe, azaz

már a kiállítása előtt megszületett egy azon változatos értelmezések közül, amelyeknek az alkotó helyt szeretne adni a Turul-G nevű szoborral.

A Pesti Srácok persze nem azért indított idő előtt diskurzust róla, mert rajonganak a kortárs művészetért, vagy mert hisznek a helyi közösségekkel való párbeszédben, amelyet a pályázat keretében megvalósuló szobrok hivatottak beindítani. A lap megkérdezte a ferencvárosi Fidesz frakcióvezetőjét, aki kétségbe vonta az alkotások művészeti értékét, és azt is problémásnak tartotta, hogy a politikusok nem szólhattak bele a pályázattal kapcsolatos döntésbe. A Pesti Srácok abba is belekötött, hogy Döme Zsuzsanna alpolgármester főmunkatársa „rejtélyes oknál fogva” ott lehetett, amikor a szakmai zsűri megosztotta a javaslatait a hivatal képviselőjével, azaz vele.

Döme a Telexnek azt írta, örül, hogy a Pesti Srácok már a kihelyezés előtt fél évvel reklámot csinál a műnek, és hozzátette, hogy egy nappal korábban a fideszes képviselők konkrétan azt mondták, hogy „nem kellene kortárs művészettel terhelni a lakosságot”. Kiemelte, hogy a BLM-szobor kapcsán a szélsőjobboldal és Toroczkai László is bevonódott a társadalmi párbeszédbe és bár az installációk egy része gyűlöletkeltőre sikerült, várják a pályázatra az ő ötleteiket is, amelyeket így az önkormányzattól független, szakmai zsűri véleményezhetne.

A tervek szerint így fog kinézni a szobor – Forrás: ferencvaros.hu
A tervek szerint így fog kinézni a szobor – Forrás: ferencvaros.hu

Döme szerint kortárs műfajokkal alig találkozhatnak az emberek az emlékezetpolitikai és giccsszobrok mellett, a street artot és a public artot támogató Lektorátust 2013-ra felszámolták, a képzőművészeti forrásokat csak az NKA, majd 2013-tól az MMA osztja, a köztéri alkotásoknál pedig az esztétikai és a szakmai szempont befolyásolja a döntéshozó politikusokat a legkevésbé. Mint írta, a pályázatra egyébként kötetlen műfajban jöhetnek Ferencváros tereihez és problémáihoz kötődő, az adott közösséget vagy a társadalom egészét érintő kérdéseket tematizáló művek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!