A Kúria megsemmisítette a Magyar Rádió egykori épületeire elrendelt önkormányzati változtatási tilalmat

2024. április 26. – 11:45

Másolás

Vágólapra másolva

A Kúria Önkormányzati Tanácsa szerint a Pikó András vezette józsefvárosi önkormányzat jogellenesen rendelt el a Magyar Rádió épületeire változtatási tilalmat, írja a HVG.

A kerületi önkormányzat több civil szervezettel együtt próbálja megvédeni a Magyar Rádió épületeit, amiket le kéne bontani azért, hogy megvalósulhasson a Pázmány-projekt. November 30-án a kormány egy rendeletben kiemelt állami beruházássá nyilvánította a projektet. Ezt a VIII. kerület polgármestere, Pikó András akkor úgy értékelte, hogy a kormány elveszi a beleszólási jogot az önkormányzattól.

Ennek ellenére a helyi önkormányzat védelem alá helyezte, majd változtatási tilalmat rendelt el a Magyar Rádió épületeire. Ezeket a helyi intézkedéseket támadta meg a VIII. kerület korábbi fideszes polgármestere, a most főispánságát is parkoltató Sára Botond által vezetett Fővárosi Kormányhivatal. A hivatal szerint erre azért volt szükség, mert a kerület egyes épületekre nem, csak telektömb nagyságú területekre rendelhetne el változtatási tilalmat.

Miután a kerületi önkormányzat elutasította a kormányhivatal véleményét, a hivatal a Kúria Önkormányzati Tanácsához fordult. A Kúria tanácsa pedig most a kormányhivatalnak adott igazat, a csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint valóban nem rendelhet el a helyi önkormányzat változtatási tilalmat egyes épületekre.

Ugyan a Pázmány Campus ügyében zajlik a társadalmi egyeztetés az önkormányzat, a józsefvárosiak, civil szervezetek és az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) között, Lázár János miniszter már korábban elmondta, hogy a projekt márpedig meg fog valósulni. Egy áprilisi lakossági fórumon helyi civilek és lakók kifejezték, hogy nem akarják a Palotanegyedben látni a beruházást. Lázár április elején a Facebook-oldalára azt írta, mindenképp megépítik a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!