A Fidesz új törvényjavaslata alapján nem évülnek el a pedofil bűncselekmények

2024. április 23. – 21:59

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot – jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Facebook-oldalán.

A törvénycsomag értelmében például nem évülnek el a pedofil jellegű szexuális bűncselekmények, nincs feltételes szabadlábra helyezés, nincs reintegrációs őrizet, és az elkövetők soha nem kaphatnak erkölcsi bizonyítványt. Kocsis szerint bekerülnek a nyilvános pedofil-adatbázisba azok a magyarok is, akik külföldön követnek el ilyen bűncselekményt.

A jogszabály szerint akár két év börtönt is kaphatnak azok a gyermekekkel foglalkozó szakemberek, akik elmulasztják jelezni, ha a gyermek veszélyeztetett helyzetben van. Szigorítanák a gyermekvédelmi intézményekben dolgozók alkalmassági vizsgálatait is.

A javaslat értelmében egyszerűbben lehet majd jelenteni és eltávolíttatni azokat a tartalmakat, amelyek sértik a gyermekek személyiségi jogait.

A csomaghoz kapcsolódó másik módosítás pedig Kocsis szerint megvédené a gyermekeket az életkoruknak nem megfelelő tartalmaktól. A szülők „szűrt internetet” kérhetnek a gyermekeiknek, amelyen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által feketelistára tett oldalak nem lesznek elérhetők a frakcióvezető bejegyzése alapján.

Kocsis a törvénycsomag részleteiről korábban a Bayer show-ban beszélt, itt említette, hogy az új csomag törvény az első, 2021-es verziójának pontosítása lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!