43 ezer négyzetméterrel bővül a gödi akkumulátorgyár

2024. április 23. – 15:26

Másolás

Vágólapra másolva

A Pest Vármegyei Kormányhivatal közleményéből derült ki, hogy elindult a gödi Samsung-akkumulátorgyár környezethasználati engedélyének módosítása, a dél-koreai multi ugyanis újabb több mint 43 ezer négyzetméterrel bővítené gödi akkumulátorgyárát – írja a Mérce. A módosítás a már megszokott módon, „nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé” nyilvánítva zajlik.

A telephelyen két épületet bővítenének, valamint az ezeket összekötő hidat is, és újabb három kazánt telepítenének a már meglévő hét mellé. „Az akkumulátor gyártási kapacitás növelése érdekében” pedig további négy gyártósort létesítenének a meglévő 12 mellé. Néggyel bővül az úgynevezett „mixing” területek száma is, ahol az akkumulátorgyártás első lépése, az elektródagyártás történik. Itt használják az NMP nevű oldószert is, ami belélegezve vetélést vagy a magzat rendellenes fejlődését is okozhatja. Ebből 2019 és 2022 között 88 tonna került a levegőbe Gödön (ennek a nagy része, 81,4 tonna egyetlen év alatt, 2021-ben került ki), de a 2023 decemberében kiadott engedély szerint a jövőben az NMP-re szigorúbb határérték vonatkozik majd.

A bővítéssel 20 százalékkal növekedne a gyártási kapacitás, valamint a szerves oldószerekből az eddigi közel 14 és fél ezer tonna helyett 22 ezer tonnányit használnának fel éves szinten.

A Samsung által beépített terület 510 575 négyzetméterről 553 864 ezer négyzetméterre növekedne.

Március elején röppentek fel hírek arról, hogy hamarosan tovább bővül a Samsung SDI gödi gyára. Akkor egy dél-koreai hírportál azt írta, teljes gőzzel folyik a második gödi akkugyár bővítése, és nemrég döntés született a harmadik Samsung-gyár megépítéséről is.

„Ez egy olyan bővítés, amely már régóta mindenki számára látható az autópályáról is. Arról nincsen szó, hogy a Samsung SDI a meglévő területén kívül bármilyen további gyárépítést tervezne” – válaszolta a Külgazdasági és Külügyminisztérium az RTL Klubkérdésére, hogy épít-e Gödön harmadik akkumulátorgyárat a Samsung.

Gödön egy közmeghallgatáson már a gödi akkumulátorgyár második épületének felhúzása is kiverte a biztosítékot. Göd polgármestere, Kammerer Zoltán feljelentést is tett ismeretlen tettes ellen a Samsung-gyár légszennyezettségi adatai miatt.

A gyár újabb bővüléséről szóló közleményt nem verték nagydobra, Göd weboldalán a „Tájékoztató” címet kapta, míg a különleges gazdasági övezet felett őrködő vármegyei önkormányzat oldalán még ennyit sem találni.

A bővítés kapcsán a lakosság május 1-ig küldhet írásban véleményt.

Az akkumulátoriparról szóló cikksorozatunkban korábban részletesen foglalkoztunk azzal, hogy a gödi Samsung-gyárat az elmúlt években számtalanszor megbüntették, amiért nem tartotta be a tűzvédelmi, iparbiztonsági, munkavédelmi és építési szabályokat. A bírságok többnyire 2-3 milliósak voltak, miközben az állam több tízmilliárddal támogatja a céget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!