Karsai Dániel kegyelmi kérvénnyel fordulna Sulyok Tamáshoz

2024. április 22. – 08:28

Másolás

Vágólapra másolva

Jelen pillanatban mondhatjuk azt, hogy önt nem hagyja meghalni a Fidesz? – ezzel a kérdéssel indul az RTL Házon kívül c. műsorának adása, amiben Karsai Dánielt, a gyógyíthatatlan ALS betegséggel küzdő alkotmányjogászt kérdezték. Karsai erre bólintott.

A Házon kívül riportjából kiderült, hogy bár Karsai Dánielnek már folyamatos segítségre van szüksége, többnyire igennel vagy nemmel tud kommunikálni, és gyomorszondás táplálásra van szüksége, még ezek mellett sem érzi úgy, hogy ha tehetné, most az eutanázia mellett döntene. Emellett azt tervezi, hogy az új államfőnek, Sulyok Tamásnak is beadja azt a kegyelmi kérvényt, amit Novák Katalinnak is elküldött. Ebben Karsai Dániel azoknak kért kegyelmet, akik gyógyíthatatlan betegek méltóságteljes halálában segédkeznek.

Az ALS-betegség miatt az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, és ez idővel teljes bénuláshoz vezet. A betegség végén a légzési funkciók is megszűnnek, és a halál fulladás miatt következik be. A betegség ugyanakkor a mentális képességeket nem érinti.

Az alkotmányjogásznál 2022. augusztusban diagnosztizáltak ALS-betegséget. „Egy 90 kilós, makkegészséges ember voltam, most egy 74 kilós, mozgássérült ember vagyok” – mondta korábban a Telexnek adott interjújában. Karsai Dániel azért küzd, hogy saját döntéséből, méltósággal fejezhesse be az életét. Emiatt a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán is pert indított. A magyar kormány ellenkérelemben arra kérte a bíróságot, hogy nyilvánítsa elfogadhatatlannak Karsai Dániel eutanáziára vonatkozó kérelmét, amire Karsai is benyújtotta válaszát. Karsai a 17 oldalas jogi anyag végén leszögezi: a magyar jog megfosztja őt az élete vége feletti minden kontrolltól, arra kényszerítve őt, hogy minden szenvedést elviseljen elkerülhetetlen haláláig. Az IDEA Intézet novemberi felmérése szerint a magyar felnőttek többsége a passzív mellett az aktív eutanáziára is lehetőséget adna. Ügyében Strasbourgban még nem született döntés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!