Orbán Viktor: Háború (x17)

2024. április 21. – 17:24

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap délután a Facebookon üzent Orbán Viktor miniszterelnök, a friss poszt is a Fidesz és a kormány aktuális fő témájában, a háború/béke vonalon született.

Orbán szerint „Brüsszelben ma háborúpárti többség van”, „Európában a hangulat háborús, a politikát a háború logikája uralja”, és mindenki részéről háborús készülődést lát, és szerinte „az európai vezetők már belesodródtak a háborúba, a háborút a saját háborújuknak tekintik”.

Oroszország ukrajnai inváziójáról azt írtja, „először csak sisakküldésről volt szó. Aztán szankciók, de az energiahordozókra persze nem! Aztán mégis, azokra is. Aztán jött a fegyverküldés. Először lőfegyverek, aztán harckocsik, aztán repülők. Aztán pénzügyi segélyek. Újabb és újabb tízmilliárdok. Most valahol 100 milliárdnál járunk. Euróban.” A miniszterelnök attól tart, hogy „egy lépésre vagyunk attól, hogy a Nyugat katonákat küldjön Ukrajnába”, mint írja, „Brüsszel a tűzzel játszik”.

Orbán elismételte a Fidesz pénteki EP-kampánynyitóján már elhangzott mondatait, miszerint „a világháborúkat az elején sohasem hívják világháborúnak. Harmadik balkáni háború, Molotov–Ribbentrop-paktum, Lengyelország felosztása, és a vége aztán kétszer is világháború lett” – írja. Szerinte „mi, magyarok tudjuk, milyen a háború”, és meggyőződése, hogy ebből a háborúból ki kell maradnunk, „nem akarjuk, hogy Magyarország újra nagyhatalmak játékszerévé váljon”. „Ezért ki kell tartanunk a béke mellett – itthon, Brüsszelben, Washingtonban, az ENSZ-ben és a NATO-ban is” – zárja sorait a békepárti kormányfő, akinek bejegyzésében a háború szó 17-szer szerepel.

A Fidesz a békepárti narratívában egészen odáig jutott, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter pénteken közölte, „a béke színe a narancs, a béke neve a Fidesz”, az aktuális fő politikai kihívónak tekintett Magyar Péternek pedig azzal próbálják rombolni a népszerűségét, hogy minden fronton megpróbálják összeháborúzni, mondván, bizonyára ő is katonákat küldene Ukrajnába az ellenzék 2022-es közös miniszterelnök-jelöltjéhez, Márki-Zay Péterhez hasonlóan.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!