Eljárást indít a főváros az ezreseket szóró influenszerek ellen

2024. április 17. – 18:31

Másolás

Vágólapra másolva

Jogosulatlan reklámtevékenység és közterület-használat miatt eljárást indít a főváros a szombati pénzszórás szervezői ellen – írja a 444 a Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása alapján. A főváros a lapnak azt írta, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes csütörtökön ad részletesebb tájékoztatást az eljárásindításról.

Szépréthy Roland, a Mobilfox influenszere szombaton rekreálta a Black Mirror legdisztopikusabb jeleneteit, amikor 2 millió forintnyi összeget szórt szét ezresekben a Deák téren összegyűlt tömegnek. Az influenszer annak örömére dobált szét egy kisebb vagyont a telefontokokat gyártó Mobilfox tulajdonosával, Diller Kevinnel együtt, hogy némi (megjátszott vagy nem, ki tudja) csörte után sikerült megegyeznie a Mobilfoxszal, így 25 százalékos részesedése lesz a cégben.

Szépréthy vasárnap a Telexnek azt mondta, hogy bejelentett, a rendőrséggel egyeztetett esemény volt a szombati, ahol egy ponton 7000 főből is állhatott a tömeg. 20-30 biztonsági őrrel és folyamatos tájékoztatással védték a helyszínt, ahol személyi sérülés nem történt, de még csak kiemelni sem kellett senkit nem megfelelő viselkedés miatt. Az egyetlen gondot az okozta, hogy a szél befújta a pénzt egy lezárt építési területre, ahová bemászott valaki, de utána nem tudott onnan kijönni, ezért kellett a mentők segítsége.

A tömegjelenet nem okozott osztatlan sikert a városvezetés köreiben, Karácsony Gergely főpolgármester például a letaposott virágágyásról posztolt, Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze szerint egy komplett frissen ültetett virágágy semmisült meg szombaton.

Szépréthy pár nappal később már azt mondta, legközelebb sokkal nagyobb figyelmet fordítanak majd a biztonságra, és a tömeg által letaposott növények miatt is vállalja felelősséget. Azt is megígérte, hogy ezeket saját kezűleg fogja pótolni, Karácsonynak viszont csak annyit üzent, „vannak emberek, akik milliókat adnak a társaiknak, és vannak emberek, akik tízmilliókat költenek tanácsadókra”. Diller Kevin az Indexnek adott interjúban azt mondta, a pénzszórás nem volt jó ötlet, Szépréthy pedig azzal védekezett, hogy nem számítottak ennyi emberre, amikor meghirdették az eseményt, és már jótékony célra is ajánlottak fel összegeket, csak ezeket nem hirdették meg ennyire.

A rendezvényen főleg tinédzserek tolongtak, köztük 13-14 éves gyerekek is, a fiatalok sikítva, egymást lökdösve próbálták elkapni a papírpénzeket. Milyen társadalmi jelenségek vezettek a Black Mirrorra emlékeztető jelenetekhez, mitől vannak ennyire mágikus hatással az influenszerek a Z és az alfa generáció tagjaira, és mennyire etikus az, ahogyan a tartalomgyártók használják ezeket a fiatalokat? Guld Ádám médiakutatóval próbáltuk megfejteni a kérdéseket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!