Miért nincs ráírva minden palack kólára, hogy „gyermekeknek nem ajánlott”? – kettős mércét emlegetnek

2024. április 17. – 07:14

Másolás

Vágólapra másolva

A KDNP megtiltaná, hogy 18 éven aluliaknak áruljanak energiaitalokat, Hollik István és Nacsa Lőrinc törvényjavaslatát már az Országgyűlés tárgyalja.

A két képviselő a 24.hu-nak korábban azt mondta, több kormányzati, orvosszakmai és családvédelmi civil szervezettel is egyeztettek a javaslatról, amit áprilisban nyújtottak be. Nem meglepő módon a Magyar Energiaital Szövetség (MESZ) ebben a formában nem támogatja a törvénymódosítást.

„A törvényjavaslat nevében ugyan a gyermekek védelméről szól, de véleményünk szerint diszkriminatív módon, kettős mércét alkalmazva teszi azt”

– mondta Csibi Sándor, a MESZ főtitkára a 24.hu-nak.

Arról beszélt, hogy sokszor elhangzik: a gyerekek az energiaitalokban lévő cukortól elhíznak, a koffeintől felpörögnek, de két fontos tényt gyakran nem említenek meg. Csibi szerint az egyik ilyen, hogy egy liter kólában annyi cukor van, mint egy liter energiaitalban, és „az energiaitallal ellentétben a kólát literszámra vedelik a gyerekek, de ez valahogy soha nem kerül címlapra.” A MESZ főtitkára nem érti, miért nem védjük ugyanígy „a gyerekeinket a kólától, amely családbarátként van agyonreklámozva, és tízszer több fogy belőle, mint energiaitalból”.

A másik, hogy egy liter kólában annyi koffein van, mint egy doboz (azaz 250 milliliter) energiaitalban. „Itt ugyanaz a helyzet – kávéból és energiaitalból összesen nem isznak annyit a gyerekek, mint a kólákból hordószámra. Úgy, ahogy az energiaitalok esetében, miért nincs ráírva minden palack kólára, hogy »gyermekeknek nem ajánlott«?”

A Magyar Energiaital Szövetség azt vallja, gyermekeknek nem ajánlott semmi, ami koffeint tartalmaz: kávé, energiaital és kóla sem. Csibi szerint az pedig borítékolható, hogy a törvény hatálybalépése után az italautomatákból eltűnnek az energiaitalok, mert ott nem lehet ellenőrizni a vásárlók életkorát.

Januárban átfogó összefoglaló jelent meg az energiaitalok fiatalokra gyakorolt hatásairól, ebből az derült ki, hogy többek között rosszabb alvást, romló iskolai teljesítményt okoznak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!