Kocsis Máté szerint hármas garancia védi a Józsefvárosban kisajátításra kijelölt házak lakóit

2024. április 16. – 14:04

Kocsis Máté szerint hármas garancia védi a Józsefvárosban kisajátításra kijelölt házak lakóit
Kocsis Máté és Hankó Balázs a sajtótájékoztatón – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Józsefvárosban tervezett állami kisajátítások ügyében tartott sajtótájékoztatót Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, korábbi józsefvárosi polgármester kedden. Kocsis szerint azért szerveztek sajtótájékoztatót, mert „tiszta vizet akarnak önteni a pohárba”, hogy megnyugtassák a lakókat. Hozzátette, Pikó András józsefvárosi polgármester félreérti a törvényjavaslatot, és azzal riogatja a családokat, hogy utcára fognak kerülni. Furcsának nevezte, hogy a polgármester szerdára tüntetést szervezett. Kocsis szerint érthetetlen, hogy miért országosan hirdetik a megmozdulást, holott ez egy helyi ügy. Arra kérte a nem józsefvárosiakat és a külföldieket, hogy maradjanak távol a tüntetéstől.

Múlt héten derült ki, hogy egy törvényjavaslat értelmében józsefvárosi ingatlanokat sajátítana ki az állam, hogy terjeszkedni tudjon a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE). A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Csák János kulturális miniszter által jegyzett salátatörvény értelmében ezekben az ingatlanokban kapna helyet az NKE 2025-ben induló új tanárképzése. A kiszemelt ingatlanok között vannak azok a lakóépületek is, amiket az ellenzéki vezetésű önkormányzat több milliárdból akart felújítani a következő években. Pikó András polgármester szerint a kisajátítással 200 ember lakhatása került veszélybe. A javaslat szerint az önkormányzatnak október 31-ig kellene cserelakást felajánlania a lakóknak, Pikók viszont erre azt mondják, hogy nincs elég lakásuk ehhez.

Kocsis Máté a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy pár helyen módosítani fogják a törvényjavaslatot. Az egyik fontos módosítás az lesz, hogy egészen 2025. január 31-ig tolják ki annak határidejét, hogy az önkormányzat cserelakásokat ajánlhasson fel a lakóknak. A módosítást azzal indokolta, hogy Pikó András biztosan el fogja veszíteni a június 9-i önkormányzati választást, és emiatt akadályozni fogja a lakók elhelyezését.

Kocsis itt is elmondta, hogy az NKE campusának fejlesztése nem érhette váratlanul az önkormányzatot, mert a Ludovika fejlesztési tervben 12 éve szerepel, hogy az egyetem további épületeket venne használatba a környéken. A józsefvárosi képviselő-testület is többször foglalkozott ezzel. Az sem igaz, hogy az állam nem biztosít garanciát a Diószegi Sámuel utcában lakók számára arra az esetre, ha nem fogadják el a felajánlott cserelakásokat. Ahogy az sem, hogy a VIII. kerületnek nincs elég lakása erre a célra, mondta a Fidesz frakcióvezetője. Azt is hamis állításnak nevezte, hogy az állam elvenné a kisajátításra kijelölt ingatlanokat, hiszen fizetni fog érte. Azt ígérte, hogy hamarosan bizonyítékokat is közzé tesznek, hogy cáfolják Pikó állításait.

Kocsis Máté szerint a DIÓ2030 néven futó felújítási program felveti azt a kérdést is, jó dolog-e 9 milliárdot költeni két ház felújítására, ha közben az egész kerületre nem költött ennyi pénzt az önkormányzat. Úgy fogalmazott: az önkormányzat felélné a kerület vagyonát, mivel a koncepció szerint a beruházás során eladnának pár telket. Azt is kifogásolta, hogy a felújítás végén nem mindegyik lakó költözne vissza a Diószegi 18-20.-ba. Kocsis szerint ezt önkormányzat elhallgatja.

Kocsis csak arra tud gondolni, hogy Pikó András azért tiltakozik ennyire a kisajátítások ellen, mert már megvan, hogy kinek adnák el a beruházásban érintett ingatlanokat. Szerinte a kisajátításban érintett házakban élők negyedének rendezetlen a jogviszonya, azaz díjhátralékuk van, vagy nincs bérleti szerződésük. Kocsis úgy látja, Pikó azért rémülhetett meg, mert nekik nem adhat cserelakást, de ez már nem az állam felelőssége, tette hozzá. Azt mondta még, hogy a kerületben mindenki várja az NKE kampuszának fejlesztését, aminek megakadályozása bűn lenne.

Kocsis Máté mellett Hankó Balázs innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttoktatásért felelős államtitkár beszélt az állami kisajátítás részleteiről. Tudatos félrevezetésnek és szándékos hisztériakeltésnek nevezte a józsefvárosi önkormányzat kommunikációját. Ezután felsorolta, milyen fejlesztések történtek az NKE campusán az elmúlt években. Az államtitkár szerint ezek a fejlesztések élhetőbbé, versenyképesebbé és biztonságosabbá teszik a kerületet.

Hankó is hangsúlyozta, hogy a kisajátítás miatt senki nem fog az utcára kerülni, mindenki jobb körülmények között élhet majd. Hankó Balázs szerint a kormány több garanciát is biztosít. Egyrészt az önkormányzat azonnali és feltétlen kártalanítást kap. A lakóknak cserelakást kell ajánlania a kerületnek, és azt nem tudja vagy nem akarja megtenni, akkor az államtól kapnak fővárosi cserelakást a komfortfokozat, az alapterületet, a műszaki állapot figyelembe vételével. Akik ezt nem fogadják el, azok pedig kártalanítást kapnak. Hankó szintén a garanciák között említette, hogy amíg nem rendeződik a lakók sorsa, addig nem szűnik meg a bérleti jogviszonyuk.

A korábbi józsefvárosi polgármester a Telex kérdésére megerősítette, hogy több mint tíz éve ismert, hogy a kérdéses környék, tehát a Diószegi utca lepusztult állapotú, ahol az ott lakók méltatlan körülmények közt éltek, éppen ezért szerepeltek a most kifogásolt egyetembővítési tervekben a szóban forgó lakóházak területe. Kocsis hozzátette, hogy az NKE-t előzőleg több lépésben terjeszkedett már a Diószegi utca irányába, példaként pedig a Rendészettudományi kart említette. Később Hankó azt mondta, hogy szintén a kerülettel és a Közszolgálati Egyetemmel egyeztetve zajlik a közelben lévő Semmelweis Egyetem fejlesztése is, hiszen a két intézmény közel esik egymáshoz.

Hankó Balázs a Telex kérdésére elmondta, hogy az állam Budapest területén ajánlana fel cserelakást a lakóknak, bár ez így konkrétan nem szerepel a törvényjavaslat szövegében. Kocsis Máté ehhez annyit tett hozzá, sok lakó jelezte, hogy nem szeretne Budapesten maradni, rosszabbul nem járnak a lakók. Hamis állításnak nevezte, hogy vidékre költöztetnék a családokat. Végül az iránt érdeklődött, hogy milyen garanciákat ad az önkormányzat azoknak a lakóknak, akiket a DIÓ2030 végén nem költöztetnének vissza a Diószegi 18-20-ba. „Az lenne valódi utcára tétel” – mondta. Az állam nagyon sok pénzt fog a kerületnek fizetni,, mondta Kocsis, aki „fogadna rá”, hogy ezt a pénzt az önkormányzat nem fogja a kerületre költeni.

A józsefvárosi ingatlanok ügye a Kulturális Bizottság keddi ülésen is téma volt. Az ellenzéki képviselők azt kérték a kormánytól, hogy vonják vissza a törvényjavaslatot, és kezdjenek egyeztetni az önkormányzattal, illetve a lakókkal. Elsősorban azt kifogásolták, hogy a javaslatban megadott határidőig az önkormányzat nem tud elég cserelakást biztosítani a lakók számára. A másik aggály az volt, hogy a kártérítésből vakószínűleg nem tudnak majd Budapesten lakást venni maguknak, akik nem fogadják el a kerület vagy az állam által felajánlott cserelakást.

Hankó Balázs államtitkár az ülésen is elmondta, hogy a kormány milyen garanciákat biztosít a családok számára. Itt is hangsúlyozta, hogy az önkormányzatnak tudnia kellett a NKE fejlesztési terveiről. Jámbor András, József- és Ferencváros országgyűlési képviselője két módosított nyújtott be a törvényjavaslathoz. Az egyik úgy szólt, hogy ne az érintett lakások jelenleg állapotát vegyék figyelembe az értékbecsléskor, hanem a felújítás utánit. A másik pedig az volt, hogy a lakóknak garantálják, hogy Józsefvárosban kapjanak cserelakást. A bizottság kormánypárti többsége mindkét módosítási javaslatot leszavazta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!