Szexuális zaklatás gyanúja miatt indult vizsgálat az SZFE-n

2024. április 11. – 14:10

Másolás

Vágólapra másolva

Március elején jelent meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) zárt hallgatói Facebook-csoportjában a felhívás, miszerint egy meg nem nevezett tanár viselkedése akár a szexuális zaklatás fogalmát is kimerítheti, ezért várják a panaszos hallgatók anonim észrevételeit a tanulmányi osztályon. A poszt szerint belső vizsgálat indult, amiről az intézmény vezetése egyelőre nem árult el részleteket, de a Telexnek sikerült beszélnie több hallgatóval és tanárral is az ügyről.

A „nagyon tudnálak szeretni” jellegű ostromlásoktól a büdöskurvázásig terjedtek az idősebb, férfi tanár beszólásai, aki gyakran tett szexista megjegyzéseket a diáklányok alkatára, öltözködésére, vagy csak simán bámulta őket. Az egyik hallgató sírva mesélte élményeit, volt, aki inkább le se vette órán a kabátját, hátha sikerül megúsznia az osztályvezető kommentjeit. De megesett, hogy a tanár még olyan fiatal lánynak is megjegyezte „mennyire rendben vagy”, akit nem is tanít.

A beszámolók szerint a szakmájában díjazott, elismert oktató szexuális töltetű megjegyzései a durvább nyomulástól a kisebb beszólásokig terjedtek.

Amikor a diákok panaszairól hallottak, több tanár is azonnal a vezetőséghez fordult, ők pedig sürgős kivizsgálást ígértek. Az általunk megkérdezett tanárok szerint mindenki kiemelten fontos esetként és profin kezeli a bejelentést. Egyikük csak azt kifogásolta, hogy a vizsgálat idejére nem függesztették fel az érintett tanárt. Egy másik kolléga szerint azonban az ügy annyira nyilvánvaló, hogy elképzelhetetlennek tartja, hogy a vizsgálat után ne rúgnák ki a férfit.

Telefonon sikerült beszélnünk a gyanúba keveredett tanárral. Állítása szerint tőlünk hallott először a vádakról és a vizsgálatról is. „Semmiféle olyan szituációba nem keveredtem, ami megalapozna egy ilyen vádat” – mondta a Telexnek. „Az egyetem egy olyan zárt intézmény, ahol meg kell felelnünk a szerepünknek, el kell végezni a munkánkat, és a szakma íratlan szabályai szerint kell a legjobbat nyújtani.” Majd azt is hozzátette: „Ha van olyan hölgy, akinek bármilyen olyan megjegyzést tettem volna, jöjjön oda, bocsánatot fogok kérni. De ez nem tanár-diák vagy iskolán belüli helyzet, hanem teljesen normális dolog. Ha a villamoson megsértenék valakit, ugyanúgy revideálnám magam, és tudnám, hogy hol a helyem.”

A Telex értesülései szerint a tanulmányi osztályra két anonim és egy névvel vállalt panasz érkezett. Az általunk megkérdezett egyetemi polgárok szerint azonban ennél jóval több fiatal nő érintett az ügyben, azt pedig kizártnak tartották, hogy a vizsgálatról a tanár ne hallott volna. Úgy tudjuk, a három beszámoló ugyan összecseng, egy nekünk nyilatkozó tanár azonban azt mondta, Sepsi Enikő rektor szerint a vizsgálatban csak a nem anonim bejelentést tudják felhasználni.

„Minden hónapban elgondolkozom, hogy minek vagyok itt”

– mesélte egy hallgatókat támogató tanár, aki szerint a legtöbb kollégája folyamatosan mérlegeli, meddig maradjon egyáltalán az SZFE-n. Egy másik tanár lelkiismeret-furdalást érez, amiért elvállalta a filmművészetis állást, több szakmai kapcsolata megszakadt, barátai fordultak el tőle a döntése miatt, de korábban hiába próbált más állás után nézni, nem talált.

Korábban a fideszes kultúrharcos Vidnyánszkynak kapóra jött a zaklatási téma, az SZFE leuralása azzal kezdődött, hogy a Gothár-ügy miatt elővette a kormánymédia az egyetemet. Azt hangsúlyozták, hogy az SZFE is érintett, mivel a Katona József Színházban panasz érkezett a rendezőre, aki az egyetemen is tanított. Vidnyánszky pedig arról beszélt az Origónak, hogy „nem lehet a zaklató nevét eltitkolni”. Az SZFE akkori vezetése azonnal vizsgálatot indított, majd ki is rúgták Gothárt, pedig az egyetemen végül senki nem tett hasonlóról bejelentést.

Az, ahogy 2020-ban a Fidesz elfoglalta az SZFE-t, a teljes filmes szakmát kettészakította. Míg a közösség egyik fele szerint nem lehet megalkudni és együttműködni a politikai akaratból kinevezett, új vezetéssel, addig másoknak az egyre szűkülő szakmai lehetőségek között az egyetlen biztos megélhetési forrást jelenti az egyetemi oktatói pozíció.

Az SZFE általunk megkérdezett tanárai próbálnak csak a saját kurzusaikra és tanítványaikra koncentrálni. „A hallgatók fantasztikusak, nagyon jó velük dolgozni, miattuk éri meg az egész. A legtöbben egyébként kormánykritikusak, csak hát sokaknak nincs pénze kifizetni a METU-s képzést” – mesélte a Telexnek a filmintézet egyik tanára. A legtöbb hallgató hasonló élményekről számolt be, egy operatőr mesterképzésen tanuló fiú elmondta, ő a két osztályvezető tanárért jött az SZFE-re, velük elégedett is, a többivel megpróbál nem foglalkozni. Operatőr művész képzés indul még a Metropolitan Egyetemen (METU) is, de ott 950 ezer forintba kerül egy félév. Aki állami finanszírozásban szeretne filmezést tanulni, annak nem igen van máshova mennie, „ez egy generációs teher” – fogalmazott az egyik SZFE-s tanár.

Szerinte a hallgatók ki vannak éhezve a valódi és értékes szakmai kapcsolatokra, és pontosan látják, melyik oktató került pozícióba politikai, és nem szakmai szempontok alapján.

Valószínűleg ezért is váltott ki erős ellenállást a diákságból Nényei Pál távozása, ami a zaklatás gyanúja mellett a másik fontos és jelenleg is eszkalálódó konfliktus az SZFE-n. Tavaly októberben a budai Szent Imre Gimnáziumban is oktató Nényei részt vett egy beszélgetésen Molnár Áron színész-aktivistával. Ezután a kormánymédia hangos őrjöngésbe kezdett, hogy mégis hogyan lehetséges ellenzékieket meghívni egy egyházi iskolába, ami ráadásul állami támogatásból építhetett új sportcsarnokot. Nényei később a Válasz Online-on reagált, írásában kifejtette, hogy szerinte a keresztény értékrend nem egyenlő a „Fidesz-hűség”-gel, sem pedig a „mindent elfogadó, drámaiatlan giccs”-csel.

Mivel Nényei az SZFE-n óraadó volt, ezért kirúgni nem kellett, egyszerűen a tavaszi szemeszterre már nem kérték fel, de az SZFE diáksága egyértelműen politikai okot sejt az oktató eltávolítása mögött. Februárban levelet is írtak a Kuratóriumnak, de válasz nem érkezett, ezért a HÖK fórumot szervezett Nényei ügyében, ahova elhívták az SZFE teljes vezetését.

„Vidnyánszky bizonytalanságban akar minket tartani, azt üzeni, bármit csinálhatok veled, ha úgy akarom”

– értékelte a helyzetet az egyik tanár. Míg egy kollégája azt mondta, a zaklatás talán még a kisebbik probléma, mert legalább csak egyedi esetnek tűnik, Nényei eltávolítása viszont nehezebben megoldható, rendszerszintű probléma.

„A Pál? Dehát ő fideszes! És pont őt küldik el, már azt se tudom, merre van jobbra, mit kéne mondani, mit kéne gondolni” – mondta gunyorosan az egyik SZFE-s tanár. Szerinte a kollégák egyelőre lavíroznak, de ő akár hajlandó kirúgatni is magát, ha azzal sikerül változást elérnie. „Azt hiszik, övék az egyetem, de nem, miénk az egyetem” – folytatta, majd kifejtette, hogy ugyan van félelem a tanárok között, de mégsem olyan egyszerű őket kirúgni. A szakmában nem sokan rendelkeznek főálláshoz szükséges végzettséggel, és eleve nem sokan akarnak az SZFE-n tanítani.

A jelenleg folyó belső vizsgálatról megkérdeztük az egyetem rektorát, aki azt ígérte, később válaszol a kérdéseinkre.

Frissítés (2024. április 15.):

Cikkünk megjelenése után reagált a SZFE rektora, Sepsi Enikő. Azt írta, csak egy darab névvel ellátott panasz érkezett, az is más témában. Azt egyelőre nem írta meg, milyen ügyben folyik belső vizsgálat, ha nem zaklatás miatt.

A rektor levele szerint Nényei Pált azért nem kérték fel újra oktatni, mert előző félévben nem tartotta meg minden óráját, egyszer a saját fiát vizsgáztatta, valamint „korábbi felkérője, osztályvezetője a saját felesége volt”.

Ezzel kapcsolatban megkerestük Nényeit is, ő elmondta, sosem titkolták a feleségével, hogy házasok, és már egy éve tanított az egyetemen, amikor a feleségét is odahívták. Lehet, hogy mulasztott, amikor úgy gondolta, hogy mivel az órarendi beosztást nem ő állította össze, nem az ő feladata jelezni, hogy családtagot kell vizsgáztatnia. Talán rosszul hitte, az összeférhetetlenség megállapítása nem az ő feladata, de amint a feleségéhez fűződő viszonyát nem titkolta, a fiát sem tagadta le soha, az, hogy kit tanít, közismert tény volt mindig is. Nényei azt is elmondta, hogy a megtartott órái után a fizetését az egyetem által aláírt teljesítési igazolás alapján megkapta. Elmondása szerint a jelenlegi, tavaszi félévre már le volt egyeztetve az órarendje, de a szemeszter indulása előtt egy héttel jutott el hozzá a hír, hogy nem kap új szerződést – amit az egyetem természetesen megtehet, csak egy kicsit hiányolta az indoklást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!