Még az sem biztos, hogy tényleg jönnek majd kínai rendőrök Magyarországra

2024. április 11. – 08:31

Másolás

Vágólapra másolva

„A nemrég megkötött együttműködési megállapodás tulajdonképpen az elvi lehetőségét teremti meg annak, hogy a jövőben kínai rendőrökkel is megvalósulhasson a fentiekben leírt jelenléti rendészeti együttműködés” – ezt válaszolta az Országos Rendőr-Főkapitányság a Népszava kérdésére, amikor arról érdeklődtek, mikor, hány kínai rendőr érkezik majd Magyarországra.

Márciusban derült ki, hogy Pintér Sándor belügyminiszter megállapodott a kínai közbiztonsági miniszterrel arról, hogy közös járőrszolgálatot látnak el a magyar és kínai rendőrök. A Belügyminisztérium (BM) a Telexnek akkor azt írta, hogy „a két ország rendőrei a jövőben közösen láthatnak el járőrszolgálatot, ezzel is segítve a két ország állampolgárai és hatóságai közötti hatékonyabb kommunikációt, javítva a belbiztonságot és a közrendet”.

Az együttműködési megállapodás célja a BM szerint a két ország idegenforgalmi területei biztonságának javítása a turisztikai csúcsidőszakokban és általában a nagyobb tömegeket vonzó események alkalmával. A Szuverenitásvédelmi Hivatal szerint semmi gond nincs azzal, ha kínai rendőrök jönnek Magyarországra, de a megállapodás kritikusai attól tartanak az Euronews cikke szerint, hogy Kína a rendőrökkel Magyarországon is ellenőrizné az állampolgárait. Az nem titok, hogy a Kínai Kommunista Párt világszerte kémkedik polgárai után. A Safeguard Defenders emberi jogi szervezet 2022-ben derítette ki, hogy Kína illegális rendőrőrsök nemzetközi hálózatát működteti.

Az ORFK megerősítette a Népszavának, amit Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára korábban Tordai Bencének írt, vagyis hogy a kínai rendőrök önállóan nem láthatnak el feladatokat. „Ők kizárólag egyenruhát viselve, fegyver és kényszerítő eszköz nélkül látják majd el feladataikat. Nyomozási cselekményt nem végezhetnek, önálló intézkedési jogosultságuk nem lesz” – írta a Belügyminisztérium a lapnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!