Magyar Helsinki Bizottság: Megverték a rendőrök, eltört egy bordája, mégis lezárták a nyomozást

2024. április 9. – 11:16

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Helsinki Bizottság szerint az ügyészség nem hajlandó tovább nyomozni annak a 60 éves miskolci férfinak az ügyében, akit rendőrök vertek meg. A Covid alatt rendőrök igazoltatták a buszsofőrként dolgozó Juhász Istvánt, aki pénzbírságra büntettek a rendőrök, amiért csak felszólításra volt hajlandó felvenni a szájmaszkot a benzinkúton. Az intézkedés után a rendőrök meghallották, hogy a férfi odaszól a lányának, és azt mondja, hogy „mekkora faszfejek”.

A rendőrök ezután előállították a miskolci rendőrkapitányságra az egyébként büntetlen előéletű férfit. A férfi elmondása szerint először a fogdaőr rúgta meg, majd az egyik nyomozó ököllel fejbe ütötte. Kérte, hogy hívjanak mentőt hozzá, de végül nem vette igénybe az ellátást. A fájdalmai azután sem csökkentek, hogy haza mehetett, ezért néhány óra múlva újból mentőt hívott. A férfi nyolc napon túl gyógyuló sérüleseket szenvedett, eltört és elmozdult az egyik bordája.

Eközben a rendőrök becsületsértésért és zaklatásért feljelentették a férfit. Arra hivatkoztak, hogy a férfi azzal fenyegetőzött, hogy elgázolja őket busszal. Őket még aznap meghallgatták tanúként. A jogvédő szervezet szerint a férfi tagadta, hogy ilyeneket mondott volna. Ebben az ügyben 2023 nyarán meg is született az ítélet, pénzbüntetést kapott a férfi, ami ellen fellebbezett. A Magyar Helsinki Bizottság szerint azért nem előbb, mert ügyvédjük tárgyalást kért.

A rendőri bántalamzás miatt indított eljárás jóval lassabban haladt. A férfit 13 hónappal a feljelentés után hallgatták ki először. A kapitányság dolgozóját másfél évvel később, a rendőrséghez kihívott mentősöket pedig két évvel később. Egyikük sem emlékezett semmire.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint az ehhez hasonló ügyekben azonnal meg kellene kezdeni a nyomozást, és a tanúkat azonnal ki kellene hallgatni, de ezt a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség nem tette meg. A feljelentést követően 2 évvel és 2 hónappal az ügyészség arra jutott, hogy „nem lehetett megállapítani bűncselekményt”. Mivel a nyomozó hatóság nem látta értelmét újabb eljárási cselekményeknek, ezért az eljárást megszüntette.

A jogvédő szervezet szerint a döntés „erős kétségeket ébreszt a nyomozó ügyészség szakmaiságával és pártatlanságával szemben”. Két igazságügyi orvosszakértő is azt mondta, hogy a sérülés nagy valószínűséggel úgy keletkezett, ahogy az áldozat előadta, de ezt az ügyészség nem fogadta el.

Az is kiderült, hogy a rendőrök nem nem mondtak igazat vagy nem emlékeztek jól arra, hogy a rendőrkapitánysághoz kiszálltak-e a mentősök. Azt állították, hogy nem, holott dokumentáció bizonyítja ennek ellenkezőjét. Juhász István panaszt nyújtott be a Központi Nyomozó Ügyészséghez. Ügyvédjével azt akarják elérni, hogy folytatódjon a nyomozás, és lehetőség szerint emeljenek vádat a rendőrök ellen.

A civil szervezet szerint a miskolci eset rendszerszintű problémára mutat rá. A kényszervallatások és bántalmazások ügyében indított nyomozások csupán 1-4 százaléka vezet vádemeléshez. A strasbourgi bíróság számos esetben állapította meg, hogy az ügyészség ezekben az esetekben nem vizsgálja ki kellő alapossággal a bizonyítékokat, és nem végez el alapvető nyomozati cselekményeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!