Magyar Péter a szombati tüntetés után: Az én vízióm legyőzheti Orbán Viktort

2024. április 8. – 08:18

Magyar Péter a szombati tüntetés után: Az én vízióm legyőzheti Orbán Viktort
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Két hónappal ezelőtt senki sem ismert engem Magyarországon. Ma pedig mi rendeztük meg a legnagyobb politikai megmozdulást” – mondta Magyar Péter a szombati tüntetés után a Guardian újságírójának. Az interjút szombat este vették fel egy kávézóban, a Parlament közelében.

Varga Judit exférje a Kossuth térre szervezett tüntetést a hétvégén, ami az összegyűlt tömeg nagysága alapján sikeres volt, de a beszédekben és az esemény felépítésében is kiütköztek azok az ellentmondások és átgondolatlanságok, amelyek eddigi politikai megnyilvánulásait is jellemezték – mondta a Telexnek Lovász Dorottya, a Polémia Intézet elnöke és a 21 Kutatóközpont elemzője.

Magyar Péter az esemény után a Guardian újságírójának arról beszélt, hogy ő egy centrista mozgalmat épít, amely láthatóan megingatta a kormánypártot.

Úgy látja, az ő víziója legyőzheti Orbán Viktort.

„A cél természetesen az, hogy legyen pártunk, hogy indulhassunk a június 9-i európai parlamenti választásokon” – mondta Magyar, aki körülbelül 15–21 százalékra becsüli támogatottságát. A lista élén ő fog állni, de nem szeretne Brüsszelbe menni, mert a pártot Magyarországon kell felépítenie.

Egyelőre nem lehet tudni, Magyar milyen párttal lép szövetségre, hogy elindulhasson a júniusi EP-választáson. Új pártot nem tud létrehozni, olyan jelölőszervezet kell ugyanis, amelyik a június 9-i választások hivatalos kiírásának pillanatában, március 12-én már be volt jegyezve.

Arra a kérdésre, hogy mi különbözteti meg őt más magyar ellenzéki politikusoktól, Magyar azt mondta: az Orbán-rendszerben szerzett tapasztalatai. „Újonc vagyok, de nem vagyok új, mert nagyon tapasztalt vagyok” – mondta.

Szerinte a támogatásának 30 százaléka az ellenzéki szavazóktól, 30 százaléka a függetlenektől és 20 százaléka a kormány támogatóitól jön.

Az interjúban bírálta Brüsszelt, de hangsúlyozta: konstruktív viszonyt kell kialakítani az EU-val. „Elmondhatom, hogy egy kicsit közelebb állok a Fidesz álláspontjához, mint az ellenzékéhez, de az biztos, hogy a klub tagjai vagyunk, és a klub tagjaként kell viselkednünk” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!