Győrben is a független ügyészségért tüntettek, amitől csak erősebb lett a kontraszt Budapest és vidék között

2024. április 6. – 21:44

Győrben is a független ügyészségért tüntettek, amitől csak erősebb lett a kontraszt Budapest és vidék között
MIntegy 80-an vonultak át a belvároson – Fotó: Laczó Balázs/ Telex
Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar Péter tüntetése még tartott Budapesten, amikorra a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület Győrben, a független magyar ügyészségért hirdetett megmozdulást. A vezérszónok Pintér Bence volt, a TSZV-Momentum-LMP közös győri polgármesterjelöltje, aki a két nagy jelöltnek, Dézsi Csaba Andrásnak és Borkai Zsoltnak lesz egyik kihívója június 9-én. A vidéki tüntetés még arányaiban sem mérhető a budapestihez, április 6-a kiélezte ezt a megszokott kontrasztot. Még százan sem voltak jelen, igaz, talán sokan éppen Budapesten tüntettek a győriek közül.

„Független magyar ügyészség nélkül Győr búcsút inthet a városnak járó központi EU-s pénzeknek. Ne feledjük, jelenleg pont a hazai korrupció elképesztő mértéke miatt vannak felfüggesztve az EU-s támogatások, független ügyészség nélkül a központi támogatásokat, amik Győrnek is járnak, nem fogja odaadni az EU a magyar kormánynak” – hívta az ügy érdekében közös megmozdulásra a győrieket a polgármesterjelölt.

Miközben ennél nyáriasabb időt egy tüntetésszervező sem kívánhat áprilisban, csak mintegy 80-an vonultak át a belvároson, ami már megszokott nagyságrend a város politikai demonstrációinál.

A tüntetők a győri Városházától a Fidesz helyi irodája elé értek, és ott Pintér Bencéék papírra írt jelmondatokat osztogattak, a tüntetők pedig ezeket ragasztották ki a pártirodára.

Ebből a bőröndből vehették ki a jelmondatokkal teleírt papírokat a tüntetők – Fotó: Laczó Balázs/ Telex
Ebből a bőröndből vehették ki a jelmondatokkal teleírt papírokat a tüntetők – Fotó: Laczó Balázs/ Telex

Például:

  • „Luxusautók helyett működő óvodákat!”
  • „Ne paráználkodj!”
  • „Elég a hazugságokból!”
  • „Megfizethető bérlakásokat!”
  • „Ne tanúskodj hamisan felebarátod ellen!”
  • „Közpénzből fizetett Fidesz-propaganda helyett valóban nyílt városházát”

Pintér Bence többek között arról beszélt, hogy a Fidesz lerombolta a rendszerváltás után kiépült demokráciát, hiszen kiderült például a kegyelmi botrányban, hogy ha „valakinek jó kapcsolata van a Fidesszel, még akkor is kaphat elnöki kegyelmet, ha korábban egy pedofil ragadozót próbált bevédeni.” És „bár fejétől bűzlik a hal”, ugyanaz történik a vidéki városokban is,

„Győrben hiába dönt a Kúria arról, hogy a győrieknek joguk van megismerni a győri kukás cég, a GYHG pénzügyi adatait, a cég megteheti, hogy nem adja ki az adatokat és rendőrrel dobatja ki” a Tiszta Szívvel polgármesterjelöltjét, amikor ez ellen személyesen tiltakozna.

Az, hogy egy politikusnak van „szabadulás a börtönből” kártyája, a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület szerint „a jogállam legdurvább megsértése, maga a politikai korrupció. Ezek után nehezen fogja az EU felszabadítani a támogatásokat.” A kevesebb EU-s támogatás egyben azt jelenti, hogy Győrnek is kevesebb támogatás jár, „ráadásul eddig is inkább csak elvette a győriek pénzét a fővárosi kormány a szolidaritási adóval. Amit meg mégis adott – például a Nemzeti Színházunk felújítására – azt Dézsi Csaba András kótyavetyélte el.”

Pintér Bence most is közös korszakként emlegette a Borkai Zsolt és Dézsi Csaba András polgármesterségét és kiemelte, a Borkai idején felmerült korrupciógyanús botrány csak azután kezdte érdekelni a hatóságot, hogy Borkai ismét megjelent a politikai porondon. A jelenleg regnáló Dézsinek felhánytorgatta több más között, hogy „hiába tiltakozik egy emberként egy egész városrész Győrszentivánon a veszélyes ipari terület ellen, a fideszes polgármester a fővárosi kormány utasítására akkor is felépíti azt, ha közben világosan kiderült, hogy már most szennyezett a város levegője.”

Pintér Bence szerint „a fideszes polgármester, hívják akár Csabának, akár Zsoltnak, Tóninak vagy Juditnak, magasan tesz arra,. hogy megérkeznek-e a győrieknek járó uniós támogatások.”

Győrben egyébként jelen állás szerint hét polgármesterjelölt indul, miután az MSZP-s Pollreisz Balázs bejelentette visszalépését.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!