Váratlanul lekerült a parlamenti napirendről Lázár János kastélytörvénye

2024. április 4. – 13:51

Másolás

Vágólapra másolva

Jövő héten került volna a parlament elé a kastélytörvény, de a törvényalkotási bizottság ülésén leszedték a napirendről – írja a Hvg.hu.

Bár a napirenden még szerepelt, a csütörtök délelőtt 10 órakor kezdődő ülés elején Hende Csaba bizottsági elnök már azt mondta, ezt a pontot ne tárgyalják. Magyarázatot nem fűzött hozzá.

Novák Katalin akkori köztársasági elnök tavaly decemberben vétójogával élve az Alkotmánybírósághoz küldte a „kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről” szóló törvényt, azaz a Lázár János építési és közlekedési miniszter portfóliójához tartozó kastély-örökbefogadási programot, amely lehetővé tenné, hogy ingyenesen magánkézbe adják az állami tulajdonú kastélyokat.

Az államfő ezt azzal indokolta, hogy noha az állami kastélyok „örökbefogadására” vonatkozó koncepció támogatható, a törvény rendelkezései anélkül teszik lehetővé a magántulajdonba adást, hogy ehhez a törvényalkotó a nemzeti vagyon megfelelő védelmét biztosító garanciális szabályokat teljeskörűen meghatározta volna.

Január közepén az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek nyilvánította az Országgyűlés által tavaly december 12-én elfogadott törvény több pontját. „Nincs megjelölve az a közcél, amely a magántőke törvény szerinti bevonását szükségessé, sőt elengedhetetlenné teszi”, valamint a törvényben „nem adnak kellő garanciát” a nemzeti vagyon védelméhez – írta indoklásában az Alkotmánybíróság.

Lázár korábban azzal védte meg a törvényjavaslatot, hogy az állam egyedül nem képes felújítani, sem fenntartani a kastélyok értékes örökségét, „márpedig a közpénzek elherdálása az is, ha valamit milliárdokból felújítunk, aztán hagyunk lassan újra tönkremenni”.

Az Országgyűlés elnöke már január végén felkérte a törvényalkotási bizottságot, hogy fogalmazza meg a törvény alkotmányossá tételéhez szükséges módosításokat. Ez történt volna meg csütörtökön, de mivel levették a bizottság napirendjéről, ez egyelőre nem történt meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!