Szexuális visszaélés gyanúja miatt nyomoz a rendőrség a rákospalotai gyermekotthonban

2024. április 4. – 08:40

Másolás

Vágólapra másolva

Szexuális visszaélés bűntett gyanúja miatt nyomoz a Budapesti Rendőr-főkapitányság egy, a Rákospalotai Javítóintézet és Speciális Gyermekotthonban történt esett miatt – írja a Népszava az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása alapján.

A Telexen februárban jelent meg egy anyag arról, hogy rengeteg a bántalmazás a gyermekvédelemben. Ebben a cikkben írtunk arról, hogy tavaly az alapvető jogok biztosa mulasztást állapított meg, mert a Rákospalotai Javítóintézet és Központi Speciális Gyermekotthonban az egyik gyermekfelügyelő megegyezett egy 15 éves lánnyal, hogy segít neki megszökni az otthonból, ha cserébe szexuális kapcsolatba léphet vele.

A vezetőség, bár tudott a történtekről, ekkor nem kezdeményezett feljelentést, nyomozás csak most indult.

A rendőrség közölte, hogy szerdán délutánig még nem történt gyanúsítotti kihallgatás.

A bicskei rémálom nem egyedi eset!” – írta az ügyről Magyar Péter, aki szintén egy ombudsmani jelentésre hivatkozott. Ebből az ombudsmani jelentésből derült ki, hogy a lány az egyik nevelőjének elmondta a történteket, miközben a próbaidős gyermekfelügyelő tagadta, hogy bármi történt volna. A lány azt mondta: önként szexelt, nem történt erőszak, nem kényszerítette őt a felügyelő. A beadvány azt is leírta, hogy a vezetőség úgy döntött, nem tesz feljelentést az ügyben, mert a feljelentés utáni vizsgálat rossz fényt vetne az intézményre, a gyermekfelügyelővel pedig megállapodtak, és megszüntették a munkaviszonyát.

Az alapvető jogok biztosa szerint ez nem volt elegendő intézkedés, a feljelentést nem lett volna szabad mellőzni, ugyanis csak büntetőjogi felelősség megállapítása esetén van arra lehetőség, hogy az érintett gyermekfelügyelőt a jövőben ne alkalmazhassák gyermekvédelmi munkakörben. Nem példa nélküli, hogy a zárt intézményekben megpróbálják eltussolni a bántalmazást és a kényes ügyeket. Ugyanez történt a bicskei Kossuth Zsuzsa gyermekotthonban, ahol a korábbi igazgató szexuálisan zaklatott gyerekeket, az igazgatóhelyettes pedig rávett egy gyereket, hogy vonja vissza vallomását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!