Hajdú Péter hosszú posztban magyarázza a bizonyítványát, miután Pottyondy Edina lepropagandistázta a Varga-interjú miatt

2024. április 1. – 10:14

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb kör magyarázatot fűzött Hajdú Péter ahhoz, miért nem kérdezte fontos politikai-közéleti ügyekről Varga Juditot, amikor egy és háromnegyed órán át beszélgetett vele a Frizbi TV-ben. Hajdú sok kritikát kapott amiatt, hogy sem a kegyelmi ügyről (amelynél Varga Judit igazságügyi miniszterként ellenjegyezte a K. Endrének adott kegyelmet), sem a Magyar Péter által nyilvánosságra hozott hangfelvétel valóságtartalmáról nem tett fel kérdést.

Ezzel kapcsolatban a riporter eleinte csak arra hivatkozott, hogy csatornája egy bulvárplatform, amin a magánéleti szálat domborítja ki – bár hamar kiderült, hogy azért ez nem minden interjúalanyával van így. Most viszont Pottyondy Edina komikus-youtuber három nappal ezelőtti kritikájára reagálva bővebben is kifejtette az érveit. Pottyondy egy Facebook-kiírásban viccelődött azon, miket tesz mindjárt, ha már felkerült a Forbes legbefolyásosabb magyar nőket soroló listájára, ezek között szerepelt, hogy

„Hajdú Pétert bíróság elé állítom alakoskodásért, alkalmatlanságért, az újságírói hivatás megtaposásáért és propagandáért.”

Hajdú úgy érezte, erre reagálnia kell, és Pottyondy elismerése („kimagaslóan jónak” nevezte a műfajában) mellett részletesen fejtegetni kezdte a kritikák ellenében felhozható érveket. A műsorvezető szerint a kegyelmi ügyben csak annyi történt, hogy Varga „nem szakítva a 25 éves szokásjoggal ő is aláírta, mert eddig az összes elnöki kegyelmet aláírta az összes igazságügyi miniszter az elmúlt 25 évben”. Hajdú Péter itt azzal játszik – az esettel kapcsolatos fideszes értelmezésekhez hasonlóan –, hogy elmúlt 25 évről beszél, ami azonban viszonylag önkényes dátumválasztás. Ha viszont a rendszerváltás óta eltelt időszakot nézzük, akkor már nem igaz, hogy soha nem volt ilyen eset: Dávid Ibolya igazságügyi miniszterként dobott vissza kegyelmi határozatot éppen a néggyel ezelőtti Orbán-kormány alatt.

A Magyar Péter által rögzített és nyilvánosságra hozott hangfelvétellel kapcsolatban – amelyen ugye az hangzik el Varga Judit szájából, hogy Rogán Antalék kihúzatták magukat a Völner–Schadl-ügy anyagaiból – Hajdú azt írja:

„A hangfelvétel tartalmát mindenki ismeri, mindenhol elhangzott. Nem gondolom, hogy a politikai vagy jogi konzekvenciákról Varga Judittal kellett volna találgatnom.”

Hajdú Pétert a politikai és jogi konzekvenciáknál (vagy akár annál, hogy Varga komolyan vádolta-e súlyos bűncselekménnyel egy minisztertársát) sokkal jobban érdekelte, hogy „vajon milyen céllal készítette Magyar Péter. Miért faggatta egy nagy port kavart bűncselekménnyel kapcsolatban az akkor igazságügyi miniszter feleségét, és miért vette fel? Még házasságban éltek és három gyönyörű fiút neveltek együtt. Mi lehetett a célja a hangfelvétellel, amelyet gyermekei édesanyjával készített? Beállítja csengőhangnak?”

Mint a 24.hu észrevette, a posztban az is figyelemre méltó, hogy Hajdú egy olyan szófordulatot használ tudatosan, amit előzőleg Deutsch Tamás írt le. Egy ponton arra inti Pottyondy Edinát, hogy a kettős mérce nagyon nem menő, „mert tudod, odakint most szörnyek járnak, diktafonnal és nadrágszíjjal!”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!