4,4 milliárd forintból épült fel a Sámándob Karcagon

2024. március 27. – 12:14

4,4 milliárd forintból épült fel a Sámándob Karcagon
A karcagi Sámándob 2024. március 10-én – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

4 400 000 000 forintba került a Milánói Expóra épített, majd hazahozott Sámándob épület felépítése Karcagon – írja a 444. A projekt költségére a DK parlamenti képviselője, Vadai Ágnes kérdezett rá, Tállai András államtitkártól kapott választ.

Tállai válaszában először odapörkölt az ellenzéki politikusnak:„Sajnálattal tölt el, hogy Önök a múltban is és a napjainkban is minden fejlesztést támadnak, legyen szó akár a Városligetről, infrastruktúra- vagy sportfejlesztésről, most pedig a Sámándobról, amely egy fővárostól távoli település számára biztosít a korábbinál szélesebb lehetőségeket”. Majd közölte:

„A teljes fejlesztéshez a kormány 4,4 milliárd forintot biztosított.”

A karcagi születésű Varga Mihály pénzügyminiszter február végén adta át az újra felállított Sámándobot. Az épületet eredetileg 2015-ben a milánói világkiállításra készítették (akkor nagyjából 5-6 milliárd forintot költhetett rá az állam), aztán magára hagyták, hadd rohadjon. Roskatagság ide vagy oda, a Sámándobról hamar kiderült, hogy varázserővel bír: felépítése és hazahozatala közben is képes volt állami százmilliókat eltüntetni. A Sámándob végül majd' kilenc év szenvedés után érkezett haza, hogy aztán konferenciaterem és kiállítótér (Karcag Kincse Művészeti és Konferencia Központ) legyen belőle Karcagon.

Varga Mihály pénzügyminiszter a megnyitó ünnepségen arról beszélt, hogy „a 2015-ös milánói világkiállításon szereplő magyar pavilon újjáépített épülete a helyiek szellemi központjaként szolgálhat” majd.

Hogy ez végül mennyire fog megvalósulni, kérdéses, az újranyitás után egy hónappal még nem igazán pezsgett benne a szellemi élet, és az általunk megkérdezett helyiek sem tudták megmondani, mi értelme van a Sámándobnak Karcagon – helyszíni riportunkat itt tudja elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!