Átadták a hányattatott sorsú, pénznyelő Sámándob újjáépített verzióját Karcagon

2024. február 29. – 18:21

Átadták a hányattatott sorsú, pénznyelő Sámándob újjáépített verzióját Karcagon
A Karcag Kincse Művészeti és Konferencia Központ átadása 2024. február 29-én – Fotó: Varga Mihály / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Jó helyre, az ország talán legmegfelelőbb pontjára került Varga Mihály szerint a Sámándobként elhíresült épület Karcagon. Csütörtökön átadták a 2015-ös milánói világkiállításra épített, majd hazahozott és felújított magyar pavilont. A Karcag Kincse Művészeti és Konferencia Központ a helyiek szellemi központjaként szolgálhat. Erről beszélt a karcagi származású pénzügyminiszter az MTI beszámolója szerint.

Varga Mihály beszédében kitért arra is, hogy Karcag a Nagykunság fővárosaként különleges helyszín, amely az ősi kultúrák találkozóhelyeként írta be magát a történelemkönyvekbe.

„A kunokon, jászokon keresztül ez a város ma is a magyarság közép-ázsiai gyökereit jeleníti meg”

– fogalmazott a pénzügyminiszter, hozzátéve: olyan karakterjegyeket, amelyek változatlanul hozzátartoznak a magyarság történetéhez, ezeréves európai, ugyanakkor Ázsiából eredő kettős identitásához.

Szepesi Tibor karcagi polgármester szerint a kulturális beruházás hosszú évtizedekre meghatározza majd a város arculatát, lehetőségeit, életét. A munkálatok 2022. március 18-án kezdődtek el, az eredetihez képest az épületet pinceszinttel és előcsarnokkal is bővíteni kellett, részletezte. „Épület, érték, élmény” – foglalta össze azt, amit az elkészült beruházástól várnak.

A K-Monitor összefoglalója szerint a 2015-ös milánói világkiállításra épült Sámándobra a kormány eredetileg 2,3 milliárd forintot szánt, majd ezenfelül közel 2 milliárd forintot szavazott meg a programokra, és egy további 900 milliós pótköltségvetéssel is kiegészítette. Szűk egy hónappal az expó megnyitója előtt az épület vezető tervezői elhatárolódtak a projekttől, ami alaposan csökkentett tartalommal valósult meg.

A kormány 2015-ben 2,6 milliárd forintot adott a milánói világkiállítás magyar pavilonjának hazaköltöztetésére és újbóli felállítására. A pénz azonban nem volt elég, mert a Sámándob egy része szétrohadt, így folyton növelni kellett a költségeken. A teljes felújítás összköltsége végül 2023-ra már meghaladta a 4 milliárd forintot. Eredetileg sztyeppemúzeumot terveztek Karcagon, de konferenciaközpont lett belőle.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!