Kiengedték Vizoviczkit, az éjszaka egykor rettegett urát

2024. március 26. – 18:11

Kiengedték Vizoviczkit, az éjszaka egykor rettegett urát
Vizoviczki László a Fővárosi Törvényszéken 2017. április 24-én – Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Március közepén szabadult a fegyházból Vizoviczki László, a Hajógyári-sziget éjszakai életének volt ura – írja a Magyar Nemzet.

A lap úgy tudja, hogy a rendőrök megvesztegetése és költségvetési csalás miatt elítélt Vizoviczki két büntetését összefogták, tavaly pedig született egy jogorvoslat, ami miatt az összbüntetés nyolc évre és néhány hónapra csökkent.

Februárban még nem volt biztos, hogy szabadul, mert az ügyészség fellebbezést nyújtott be a büntetés rövidítése miatt, illetve Vizoviczkinak még ki kellett ahhoz fizetnie a 100 millió forintot meghaladó pénzbüntetését is.

Vizoviczki nevével akkor találkozhatott először a szélesebb nyilvánosság, amikor 2012. május 31-én hatalmas rendőrségi és ügyészségi razzia zajlott több helyszínen. Az akció során nemcsak őt, hanem több rendőrt is őrizetbe vettek. Később kiderült, hogy a Hajógyári-szigeten és másol vendéglátóhelyeket üzemeltető férfi több esetben illegális módszerekkel szerzett meg szórakozóhelyeket, és bár az évek során valódi birodalmat épített ki, a bevételének csak egy része után fizetett adót.

Az ügy másik nagy meglepetése az volt, hogy a vád szerint Vizoviczki László több millió forintot fizetett azért, hogy bűnügyi információkhoz jusson, illetve ne razziázzanak túl gyakran a rendőrök a szórakozóhelyein, ugyanakkor a versenytársakat igyekezzenek ellehetetleníteni az ellenőrzésekkel.

Több magas rangú rendőri vezetőt szintén bíróság elé állítottak. A vesztegetés miatt indított eljárás huszonkét vádlottja közül hét rendőrtiszt volt, akik közül öten vezető beosztásban dolgoztak, de a vádlottak padjára került egy volt tűzoltó százados, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőr főhadnagya, egy önkormányzati tisztviselő és egy közegészségügyi felügyelő is.

Vizoviczki 2019-ben a bíróságon beismerte bűnösségét, ezért jogerősen hét év börtönbüntetést kapott a rendőrök megvesztegetéséért és további hetet bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalásért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!