Vidéki prókátor: Magyar Péter hangfelvétele alapján nyomozást kell elrendelni

2024. március 26. – 11:42

Másolás

Vágólapra másolva

„Az ügyészségnek a hangfelvétel alapján el kell rendelnie a nyomozást ebben az ügyben, melyben elkerülhetetlen lesz Varga Judit, Rogán Antal, valamint a hangfelvételen megnevezett személyek (kezdetben) tanúként történő meghallgatása” – írta a kegyelmi ügyet kirobbantó ügyvéd a Vidéki prókátor nevű Facebook-oldalán.

Magyar Péter kedden 9 órakor tette közzé azt az általa 2023 januárjában rögzített hangfelvételt, amelyen a volt felesége, Varga Judit beszélt a Schadl-Völner-ügyről. Többek között azt mondta, hogy „a Rogánék kihúzatták magukat a nyomozati iratokból”, és állítása szerint már 2021 tavaszán szóltak a korrupcióval gyanúsított helyettesének, Völner Pálnak az ellene folyó nyomozásról. „Egyre durvábban gyűltek az izék, a bizonyítékok, és akkor szóltak a Völnernek, hogy hagyja abba, nem hagyta abba” – mondta a volt igazságügyi miniszter.

A felvétel nyilvánosságra hozása után Varga Judit hosszú Facebook-posztban reagált. Azt írta, volt férje napok óta terrorizálta, így aztán a nyilvánosságra hozott felvételen azt mondta neki, amit hallani akart, hogy minél előbb szabaduljon.

A felvételen elhangzottakra reagált a Vidéki prókátor nevű Facebook-oldal mögött álló ügyvéd is, aki azt írta: „A Magyar Péter által közzétett hangfelvételen elhangzottak véleményem szerint a Btk. 282. szakasz (1) bekezdésének b) pontjába ütköző és a (3) bekezdés d) pontja szerint minősülő, hivatalos személy hivatali eljárása során hivatali kötelessége megszegésével a büntetőeljárás sikerének meghiúsítására törekvéssel megvalósított bűnpártolás, valamint a Btk. 305. szakaszába ütköző hivatali visszaélés gyanúját veti fel, mely bűncselekményeket a nyomozati iratok manipulálását elvégző hivatalos személyek tettesként, az őket ezen cselekményre rábírók pedig felbújtóként követhettek el. Míg az első bűncselekmény 1-től 5 évig terjedő, a második három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, így a halmazati büntetési tételkeret felső határa hét és fél év.

(…) A Kúria joggyakorlata értelmében a büntetőeljárás sikerének meghiúsítására irányuló törekvés minden olyan magatartást felölel, amely objektíve alkalmas az eljárás sikerének meghiúsítására, közelebbről a tényállás felderítésének megakadályozására, így például az eljárás megindításának vagy folytatásának akadályozása, a feljelentés meggátlása, a tanúk kihallgatásra való megjelenésének megnehezítése, a tárgyi bizonyítási eszközök megsemmisítése vagy elrejtése a nyomok eltüntetése útján stb.”

A névtelenséget kérő jogász korábban azt nyilatkozta a Telexnek, hogy még a közvetlen környezetében sem tudják, hogy ő küldte körbe a sajtónak a kegyelmi botrányt kirobbantó kúriai határozatot, ami később Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit leendő fideszes EP-listavezető lemondásához vezetett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!