Magyar Péter az elmúlt harminc év legnagyobb botrányáról szónokolt, és újabb tüntetést hirdetett

2024. március 26. – 17:54

Magyar Péter az elmúlt harminc év legnagyobb botrányáról szónokolt, és újabb tüntetést hirdetett
Magyar Péter beszédet mond a Vértanúk terénél – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
 • Kedden Magyar Péter bejelentette, hogy este hatra demonstrációt szervez a Legfőbb Ügyészség épülete elé.
 • Nagy Ervin egy teherautóval érkezett a rendezvényre, aminek platójára profi hangtechnika volt felszerelve. Ma így támogatta Magyart – mondta a színész.
 • Több mint ezren várták Magyart a Markó utcában, és a tömeg szépen lassan nőtt, mindkét irányból érkeztek a résztvevők.
 • Rövid beszédében békés demonstrációra szólította fel a résztvevőket, és beszélt az ügyészségről, Polt Péter lemondását követelte, valamint a Schadl–Völner-ügy független kivizsgálását.
 • A tömeg ezután elindult a Kossuth tér felé, de mivel a teherautó nem hajthatott be a Parlament elé, Nagy Ervin a Vértanúk terén állt meg, és oda gyűlt a többezres tömeg.
 • Magyar Péter második beszédében már Orbán felelősségéről beszélt, hogy mivel (nem) foglalkozik a miniszterelnök, és arról, hogy kikért akar kiállni.

Magyar Péter kedden nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt Varga Judittal való beszélgetésének egy részletével, majd bejelentette, hogy este hatra tüntetést szervez a Legfőbb Ügyészség épülete elé, ahonnan a tervek szerint átsétálnak majd a Kossuth térre. Követeléseik között szerepel például a kormány és Polt Péter legfőbb ügyész lemondása.

A hangfelvételen többek között az hallható, hogy Varga Judit arról beszél, hogy Rogán Antal kihúzatta magát a Schadl–Völner-ügy nyomozati irataiból. Ezt a hanganyagot az ügyészségnek is átadta. Varga reakcióként egy hosszú Facebook-bejegyzésben arról írt, hogy volt férje napok óta terrorizálta, ezért mondta azt neki, amit hallani akart.

A hirtelen összehívott tüntetésen több ezren vettek részt, az ügyészség Markó utcai épületétől először a Parlament felé, majd a Vértanúk terére vonultak. Magyar mindkét megállónál beszédet mondott, és az esemény többnyire békésen zajlott, bár a legvégén a tömeg hangosan kiabált a Hír TV riporterével.

Gyorsan megtelt a Markó utca

A kezdés előtt negyedórával 200-300 ember gyülekezett a Markó utca 16. előtt, ahol csendben várakoztak a sok újságíró és operatőr társaságában. Egyszer csak megérkezett Nagy Ervin is, és egy teherautónyi profi hangtechnikát vitt magával. Tudósítónknak Nagy azt mondta, hogy embereivel ő végzi a hangosítást, mert támogatja Magyart, most épp ezzel. A mai három órában nem tervez felszólalni, de hozzátette, hogy lesz még sok esemény, ahol beszél majd.

Eközben folyamatosan érkeztek a demonstrálók, a kezdés előtti percekben már az úttest is megtelt. Az ügyészség kapujába ketten kihúztak egy „Polt Péter, lebuktál te is” feliratú molinót, az épület bejáratánál rendőrsorfal állt.

Demonstrálók a Markó utcában – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Demonstrálók a Markó utcában – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Ettől függetlenül nem volt sok rendőr, pedig a kezdés hivatalos időpontjában már több mint ezer békésen, nyugodtan álldogáló demonstráló érkezett meg az ügyészség elé, az utca mindkét vége felől érkeztek.

Magyar Péter taps és füttyszó mellett vonult a teherautóhoz, a tömeg a nevét skandálta. A szervezők pódiummal nem készültek, ezért Magyar a Nagy Ervin által biztosított teherautó platójáról beszélt a tömeghez. Vonulása közben magyar zászlókat osztogattak a résztvevőknek, miközben a Grund című dal szólt, ami a tanártüntetések indulója. A hangulat emelkedett volt, a tömeg azt skandálta, hogy nem félnek, bár nem hosszan.

Beszédét azzal kezdte, hogy mindenki maradjon békés, és ne üljenek fel az esetleges provokációnak, egyúttal felszólította a résztvevőket a rendőrséggel való együttműködésre. Az esemény szerinte nem egy politikai tüntetés, hanem egy nemzet demonstrációja, mert „elég volt”.

Beszélt a pedofilbotrányokról, a korrupcióról és a szerinte kézi vezérléssel működő titkosszolgálatokról, majd a reggel átadott hangfelvételt is megemlítette. Hallotta, hogy van, aki szerint az nem egy atombomba volt, de úgy látja, hogy a hangfelvétel miatt az ügyészek kénytelenek lesznek tanúként kihallgatni a kormánytagokat, majd a miniszterelnököt is.

Nagy Ervin érkezik teherautóval, Magyar Pétert ovációval fogadja a tüntető tömeg a Markó utcában – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Nagy Ervin érkezik teherautóval, Magyar Pétert ovációval fogadja a tüntető tömeg a Markó utcában – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Nagy Ervin érkezik teherautóval, Magyar Pétert ovációval fogadja a tüntető tömeg a Markó utcában – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Megemlítette hogy a kormány bizonyos körei fél évvel a gyanúsítások előtt figyelmeztethették az egyik miniszterhelyettest, nevezetesen Völner Pált, hogy nyomozás folyik, ezzel is ellehetetlenítve a hatóságok munkáját.

„Nem hagyjuk, hogy eltussolják az elmúlt harminc év legnagyobb jogi és politikai botrányát. Mutassuk meg együtt, hogy Magyarország nem a Rogán Antalok, nem a Tiborcz Istvánok országa, hanem a Ludas Matyiké”

– mondta Magyar Péter.

„Börtönbe, börtönbe!”

– skandálta a tömeg.

Polt Péter nevének említésére a tömeg pfujolt, és Magyar szerint azonnal távoznia kéne a hivatalából, és ugyanezt gondolja a helyetteseiről is. Bármilyen közleményt ad ki az ügyészség, a Karmelita vagy Rogán, Magyar úgy látja, hogy független vizsgálatra csak Polt lemondása után van esély.

Követelte a Völner–Schadl-ügy független, objektív kivizsgálását, miközben a tömeg azt skandálta, hogy Polt „mondjon le”. A beszéd ezzel véget ért, de azt mondta, hogy egy rövid zenélés közben segítői kiosztanak 300 fáklyát – a jó eséllyel több ezer résztvevő között –, és hamarosan átsétálnak a Parlament elé, ahol újabb beszédet mond.

Azok közül, akiknek nem jutott fáklya, sokan a mobiltelefonjukkal világítottak, miközben a hivatalos kezdés után fél órával a tömeg lassan megindult a Kossuth tér felé. Eközben néha felhangzott egy rövid „mondjon le, mondjon le”. A vonulás közben Oláh Ibolya Magyarország című dala szólt a teherautó platóján álló hangszórókból.

Nagy Ervin azt mondta a mikrofonba, hogy a rendőrség kérésére a Vértanúk tere felé kell vonulni. Közben az Illéstől a Ne gondold szólt, majd Nagy újra bejelentette az útitervet, és elkurjantotta magát, hogy „nem félünk”, amit rövid skandálás követett. Az Illést ezután a Most múlik pontosan váltotta a Quimbytől. Míg a tömeg vonult a Legfőbb Ügyészség épületétől, sokan már a Kossuth téren várták Magyarékat.

Magyar Péter a színpadon – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Magyar Péter a színpadon – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A tömeg eleje megállt az Alkotmány utca és a Szemere utca találkozásánál, ahol Nagy Ervin azt mondta be, hogy „Péter, erre gyere, itt várunk”. Várták is, a tömeg megtorpant az Alkotmány utca sarkán, de a Szemere utca is tele volt.

A Kossuthról a Vértanúkra

A Kossuth téren legalább ezren várták Magyar Pétert és a tüntetőket, akik a Legfőbb Ügyészség épületétől kísérték a Parlament elé. A rendőrség minden környező utcát lezárt, és a tömeg azt skandálta, hogy „mocskos Fidesz”.

A teherautó végül a Vértanúk terén állt meg, oda gyűlt a többezres tömeg, miközben a Kossuth tér nagyjából kétharmada is megtelt. A Vértanúk tere tele volt, szorosan egymás mellett állnak a résztvevők, miközben a második beszédre vártak. Magyar lassan haladt, meg-megállt, hogy fotózkodjon egy-egy demonstrálóval. Eközben megint a Grund szólt, miközben Magyart tapssal üdvözölte a tömeg. A dalt ezúttal Nagy Ervin énekelte el, sokan tapssal jutalmazták.

Nagy megkért mindenkit, hogy aki a Kossuth téren vár, az menjen át a Vértanúk terére, mert Magyar ott tartja második beszédét. A rendezvény a Kossuth térre volt meghirdetve, de Magyar szerint a rendőrség megtiltotta, hogy a teherautó behajtson a Parlament elé.

„A magyar rendőr velünk van” – csitította a tömeget Magyar, amikor pfujolni kezdtek a hírre, hogy nem mehet be a Kossuth térre a színpad-teherautó, ezért nem a „nemzet főterén” folytatódik a tüntetés.

Második beszédében arról szólt, hogy valószínűleg a fiaival lenne, de megkérte gyerekei anyját, hogy legyen ma velük – utalva Varga Juditra. Azt is mondta, hogy megható volt a március 15-i esemény. „Jó volt együtt magyarnak lenni.”

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Új beszédében megköszönte, hogy ilyen sokan eljöttek. „Az egész világ szeme van rajtunk” – mondta.

„Soha semminek sincs következménye, soha semmilyen ügy nincs lezárva vagy megoldva. Soha senki nem lett felelősségre vonva. Ennek most vége”

– jegyezte meg.

„Két nappal ezelőtt a magyar történelem leghosszabb ideje regnáló miniszterelnöke arra a kérdésre, hogy mit szól ahhoz, hogy az egyik minisztere belenyúlt a nyomozati iratokba, zsebre vágott kézzel annyit mondott, hogy »én tévésorozatokkal nem foglalkozok«” – tette hozzá. Erre a tömeg füttyögött és skandálni kezdte, hogy „mondjon le”.

Ezek után sorolta, hogy mivel nem foglalkozik még Orbán Viktor. Például:

 • a jogállamiság kérdéseivel,
 • nőügyekkel,
 • ellenzéki pártok beadványaival,
 • ügyészségi visszaélésekkel, még akkor sem, ha a minisztere is érintett.

„De akkor mivel foglalkozik Orbán?” – kérdezte. Miért nem szólal meg a magyar tévében? Miért nem szólal meg az egyik minisztere korrupciós ügyében? Szerinte Rogán Antal propagandaminiszter dönti el, milyen tartalmú nyomozati anyag kerül a bíróság elé, ezért felteszi a kérdést: „Miért van ügyészségünk és igazságszolgáltatásunk, ha előfordulhat, hogy K. Endre kegyelmet kaphat Magyarországon, és ezt egy református püspök járja ki neki?”

Magyar szerint ahhoz, hogy ezek megtörténhessenek, az is kell, hogy az emberek elfogadják, nem változhatnak meg a dolgok.

„Hallod-e, te Polt Péter? Azt mondják az emberek, hogy mondjál le”

– mondta Magyar.

Felszólalt a betegek, az éhbérért dolgozó ápolók és tanárok mellett. A diákokért, akik a szeptemberi iskolakezdésükkor nem kapják vissza az osztályfőnöküket, mert megélhetési okokból elment sofőrnek.

 Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A bíróságon dolgozókért is kiállna, akárcsak a bántalmazott állami gondozottakért. Ezután egy perc csendet kért a bicskei áldozatért, aki öngyilkos lett. Azt mondta, Balog Zoltán nem úszhatja meg, ahogy Rogán Antal és a „maffiaállam feje”, Orbán Viktor sem.

A miniszterelnökhöz szólva követelte, hogy a politikai felelősök távozzanak, és követeli vissza a döntés lehetőségét az emberek számára. Politikai oldaltól függetlenül szabad független, szuverén, európai Magyarországra vágyik.

A beszéd végén mindenkit arra kért, hogy vigye tovább a megmozdulás hírét, és szólt, hogy a következő rendezvényt április 6-án 15 órakor, már valóban a Kossuth téren tartják.

„A haza minden előtt”

– zárta beszédét.

Magyar a beszéd után maradt fotózkodni a tömeggel, és a Hír TV-nek is nyilatkozott. A riporter megpróbálta felmondani a bevezetőt, de a tömeg skandálással zavarta – többek között azt kiabálták, hogy „mocskos Megafon”. Magyar odament a Hír TV stábjához, és csitítgatta a tömeget, és végül interjút is adott nekik. A Hír TV újságírója a Telexnek azt mondta, hogy nagyon közelről üvöltöttek az arcába, de fizikai inzultus nem történt. Ezután a stáb és Magyar Péter is távozott a Vértanúk teréről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!