A recski polgármester már nem is számol a félmilliárdos támogatással, amit a sárlavina után kapott volna a falu

2024. március 22. – 13:15

Másolás

Vágólapra másolva

„Csak úgy nem adják oda, ahhoz kellett volna a Belügyminisztérium támogatói okirata is. Ez viszont nem született meg” – mondta Nagy Sándor recski polgármester a 24.hu-nak arról a félmilliárd forintos támogatásról, amit a tavalyi sárlavina utáni helyreállításra kapott volna a falu. Bár a támogatást Orbán Viktor is aláírta, a polgármester már nem számol vele, miután több vizsgálat is azzal az eredménnyel zárult, hogy az elöntött házak statikailag nem sérültek meg. A Belügyminisztérium felkérésére korábban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, és a Heves Vármegyei Kormányhivatal végzett vizsgálatokat.

„Nekem mondták is már akkor a szakértők, hogy erre nem fognak 500 milliót adni, higgyem el nekik. Mert ha erre adnának félmilliárdot, akkor nem lenne megállás, a nagyobb viharkárokat is mind a kormánynak kellene fizetnie. Így aztán a lakók visszaköltözéséhez elég volt egy takarítás, mert az ingatlanok nem váltak életveszélyessé” – magyarázta a független polgármester.

Nagy Sándor a lapnak azt mondta, hivatalos levelet nem kapott arról, hogy Recsk nem kapja meg a támogatást. „Ez az én véleményem, amelyet a szakértői jelentésre alapoztam, meg arra, amit a szakemberek mondtak nekem. Hivatalos levelet, hogy ez a támogatás nem érkezik meg, nem kaptam, de úgy gondolom, elég egyértelmű a helyzet azzal, hogy a támogatáshoz szükséges okirat eddig nem született meg, elvégre eltelt az eset óta több mint kilenc hónap” – mondta.

„Valóban nincs nálunk ez az 500 millió forint, de az, hogy ez az összeg nem áll rendelkezésünkre, nem akadályozza azt, hogy végezzük a munkánkat, és segítsük a recski helyzet rendezését” – mondta az Sass Levente Gyula, az MR kommunikációs vezetője a lapnak. Az 500 millió forintot ugyanis az MR Lakásalap kezelte volna.

Tavaly június elején a heves esőzések miatt sárlavina zúdult Recskre a közeli kőbánya irányából. Az eső fellazította a helyiek tiltakozása ellenére megnyitott kőbányából kitermelt földet, ami iszapként lefolyt a lakott területre, ahol az utca és egyes házak udvara is megtelt sárral. A közel kétezer fős falura június 25-én megint sárlavina zúdult.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!