Hadházy Magyar Péterről: Ő nem Lúdas Matyi, hanem Döbrögi kirúgott, de addig jól fizetett íródeákja

2024. március 20. – 10:12

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar Péter egyike azoknak az embereknek, akik „a rendszertől nulla munkáért, horribilis összeget bezsebelve nézték némán – rosszabb esetben segítették is – a demokrácia leépítését” – mondta Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a „néhány utolsó mondat Magyar Péterről” című videójában.

Hadházy arról beszélt, hogy az „az elmúlt napok politikai mozgásai” kétségessé tették, hogy elérhető-e két fontos cél: a tisztességes választások feltételeinek kivívása, és az „egységes, megújult ellenzéki erő létrehozása”. A képviselő szerint március 15-e üzenete az volt, hogy a jelenlegi hatalom akkor is leváltható, ha a választások feltételei a jelenlegiek maradnak. Szerinte a csalódott ellenzékiek okkal várják azt az embert, aki „majd csodát tesz”, de aki ilyet ígér, az „vagy hatalmasat téved, vagy ha tisztában van tévedésével, és úgy mondja, akkor hazudik is” – mondta.

Szerinte az összes ellenzéki párt, és a március 15-én zászlót bontó Magyar Péter pártja is azt üzeni: megnyerik a választást, majd visszaállítják a demokráciát. „Sajnos ez csak fordítva működik” – mondta Hadházy. Hosszan beszélt ennek okairól, például a „játékszabályok” utolsó pillanatos megváltoztatásáról. Bár bízik benne, hogy az ellenzéki szavazóknak nem kell ismét csalódnia, őszintén beszélt Magyar Péterről.

„Azt azonban be kell vallanom, számomra ez a csodavárás komoly dilemmát okoz: fel kell tennem a kérdést, hogy szabad-e folytatnom a politizálást.” Véleménye szerint a fals reménytelenség mellett most

„felcsillant az a fals remény is, hogy a kormányváltáshoz nem kell tenni semmit, csak várni az új választást és bízni az új vezércsillagban”.

Számára most az a kérdés, hogy maradt-e még bármi népszerűsége az ő álláspontjának. Azt is fontos kérdésnek tartja, hogy Magyar Péter berobbanása után van-e esélye egy megújult, egységes ellenzéknek. Szerinte Magyarnak igaza van abban, hogy szükség van egy hiteles vezetőre, és abban is, hogy az ellenzék „akarva, akaratlan a hatalom érdekeit szolgálja”. Szerinte azt hiba lenne várni, hogy a jelenlegi ellenzéki erők önként távoznak.

A változásnak véleménye szerint két alapfeltétele van. Az egyik, hogy „nem egy ember tűzi ki a zászlót, és várja mások csatlakozását”, illetve az, hogy „a független média által felkapott médiapárt helyett egy valódi, a legkisebb falvakba elérő hálózatot hozzunk létre”. Hadházy arról beszélt, hogy ezek hiányában „kellő média hype” mellett rövid távon sikeres lehet valaki, de hosszú távon csak akkor, ha „a zászlóbontó vezér hiteles”. Szerinte Magyar Péterre ez sajnos nem igaz, sok kérdést vet föl a személye:

„Magyar Péter egyike volt azoknak az általam nagyon nem kedvelt embereknek, akik a rendszertől nulla munkáért, horribilis összeget bezsebelve nézték némán – rosszabb esetben segítették – a demokrácia leépítését”

– mondta. Hozzátette: „politikai kinevezettként” havonta milliókért töltött be különböző pozíciókat. „Mosolyoghatnánk is azokon a kommenteken, hogy ő valamiféle Lúdas Matyi lenne, maximum Döbrögi kirúgott, de addig jól fizetett íródeákja lehetett volna a mesében” – fogalmazott. Magyar Diákhitel Központ élén töltött idejéből szerinte számos megkérdőjelezhető tétel van. Hadházy arról beszélt, hogy ezeket meg lehet bánni, szépnek tartja, ha bizonyítékot hoz miniszteri beavatkozásról, de szerinte az hiteltelen, ha valaki azonnal magát nevezi meg a rendszer lebontójaként.

A videóban beszélt arról is, hogy Magyar „végig asszisztált a felesége mellett a demokrácia leépítésénél”. Számára hiteles források alapján azt állítja: Magyar sokaknak dicsekedett azzal, hogy valójában ő vezette az igazságügyi minisztériumot. Szerinte az is probléma, hogy Magyar tiszteli Orbánt, illetve akár koalícióra is lépne vele. „A HVG-cikkre adott, meglepően arrogáns válasza alapján pedig nem tudja, hogy mi a különbség a szabad sajtó és propaganda között, és nem érzi, mi az arrogancia” – fogalmazott.

„Száradjon le a kezem, ha Orbán után még egyszer olyan emberre szavazok, aki egyrészt életében nem tett le semmit az asztalra a politikán kívül, másrészt azt kéri: felejtsem el neki, mit mondott, vagy mit tett korábban”

– mondta Hadházy, majd elnézést kért azoktól, akiknek mondataival csalódást okozott. Megígérte, hogy ezek az utolsó mondatok, amikben Magyar Péterről beszél. Hozzátette: ha a továbbiakban is van igény, akkor dolgozni fog egy „megújult ellenzék által kialakított hálózat” kiépítésén.

Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter volt férje múlt pénteken az Andrássy úton jelentette be, hogy elindítja a Talpra, magyarok! közösséget, és politikai pártot szervez. A Diákhitel Központ volt igazgatója a kegyelmi botránnyal egy időben csekkolt ki a NER-ből. Azóta több interjúban is erős állításokat fogalmazott meg: a Telexnek például arról beszélt, hogy „nagyon sok olyan vacsorán voltam, ahol ott ült az asztalnál több ezermilliárd forint, és néha Orbán is”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!