Vitézy a politikai videók atyaúristenével rúgta be a kampányát

2024. március 19. – 10:31

Másolás

Vágólapra másolva

Vitézy Dávid kedd reggel bejelentette, hogy elindul főpolgármester-jelöltként az idei önkormányzati választáson. Ezt pedig egy olyan kampányvideóban jelentette be, amit érdemes önmagában is elemezni, de a különbség akkor jön ki igazán, ha összevetjük azzal a pár nappal ezelőtti videóval, amiben Szentkirályi Alexandra jelentette be az indulását.

Vitézy videója a kampányvideók magasiskolája: a legfontosabb infóval kezd („Vitézy Dávid vagyok, döntöttem: elindulok a főpolgármester-választáson”), felsorol öt, sokakat érintő problémát, beleszövi a szövegbe a saját rátermettségét, iszonyú látványos – látszik, hogy rengeteg munka van benne.

Sok-sok helyszínt mutat be, elhelyezi benne a főszereplőt, rájátszik az erős kontrasztokra a milyen szép is lehet Budapest vs. most milyen lepusztult, koszos, dugókkal teli. A háromperces videó pedig olyan sűrűn van vágva, mint a trailerek vagy az akciófilmek: 175 másodperc alatt 85 snitt.

Vitézy a saját rátermettségének elmagyarázása (civil aktivista volt, a BKK-t alapította és vezette, húsz éve dolgozik Budapestért) mellett olyan vágóképeket mutat, amiken civilekkel, szakemberekkel egyeztet. Tökéletesen kihasználja a videó lehetőségeit arra, hogy ráerősítsen arra az üzenetre, hogy ő nem politikai jelölt, nem politikai csatározásokat szeretne, hanem Budapestért dolgozva, a terepen, az emberek problémáit megismerve vezesse a várost, és közben

az olyan politikai patronokat is ellövi, mint amikor segít felrakni egy babakocsit a HÉV-re, vagy a barátai körében macskát simogat egy kanapén.

Vitézy ráadásul annyira elkerüli a videójában az összepártpolitikázódást, hogy meg sem említi az LMP-t, akik már hónapokkal ezelőtt felkérték őt főpolgármester-jelöltnek.

A fentiek főleg akkor szembetűnőek, ha összevetjük Szentkirályi Alexandra videójával:

A Fidesz főpolgármester-jelöltje azzal kezdi a bejelentővideóját, hogy a Fidesz budapesti választmánya kérte fel a jelöltségre, majd a megafonos videókból ismerős hangsúlyozással annyit beszél Budapest kapcsán Gyurcsány Ferencről, mint Karácsony Gergelyről. A videót egy helyszínen, a Gellért-hegyen vették fel, ahol Szentkirályi végig a kamerába nézve beszél, egy közeli és egy kicsit tágabb plánt váltogatva.

Szentkirályi nem említi azt, hogy milyen konkrét problémákat hogyan oldana meg, ahogy a saját rátermettségét sem említi meg – miközben öt éven át volt főpolgármester-helyettes Tarlós István városvezetése alatt.

Mindez persze semmit sem mond el arról, hogy valójában hányan szavaznak majd a jelöltekre, és hogy milyen városvezetők lesznek a gyakorlatban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!