Vitézy: A főváros-vidék ellentétet meg kell haladni

2024. március 19. – 16:34

Másolás

Vágólapra másolva

Budapest jelenlegi városfejlődési modellje nem tartható: ahhoz, hogy az emberek ne költözzenek ki az agglomerációba, vagy ne menjenek el külföldre, be kell vonzani a rozsdazónába a lakásépítéseket, és megfizethető lakásokat kell kínálni – hangzott el kedden a Smart Budapest Fórum urbanisztikai konferencián, ahol Boros Tamás, az Egyensúly Intézet igazgatója, Ilyés Márton, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány elnöke és Vitézy Dávid közlekedési szakértő beszélgetett a főváros fejlődési lehetőségeiről.

Vitézynek ez volt az első nyilvános szereplése azután, hogy kedd reggel bejelentette: ő is elindul a főpolgármesteri székért a 2024-es önkormányzati választáson.

Vitézy arról beszélt többek között, hogy az agglomerációból ingázók hatvan százaléka autóval lépi át a város határát, ami nagyon rossz arány. Ennek megváltoztatásán segíthet majd a hévek felújítása, a vasút fejlesztése. De ha meg is állítják a folyamatot, a fejlesztéssel párhuzamosan jogszabályi eszközökkel, például beépítési tilalommal kell meggátolni, hogy a kiköltözési folyamat ne induljon be újra.

Erre lát is reális lehetőséget, mert egyre több agglomerációs település polgármestere ismeri fel, hogy a község megtelt, a lakók nem akarnak újabb beköltözőket.

Mint Vitézy közölte, az egyik oka az indulásának, hogy Budapesten megszűntek a nagy beruházások, leálltak a nagy fejlesztések. Ennek oka véleménye szerint az, hogy politikai csatatérré vált a város, de van a háttérben egy régóta létező főváros-vidék ellentét is.

Mint mondta, ismer politikusokat, akik most is azt gondolják, hogy Budapest egy nagy vízfej, ezért nem is szabad fejleszteni. Vitézy szerint mindkét téveszmét meg kell haladni, és ha csak azt a fejlődési modellt meg tudnánk valósítani, amit Bécs vagy Varsó, Budapestnek bőven jó lenne.

A főpolgármester-jelölttel készült keddi interjúnkat itt olvashatják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!