Letette képviselői esküjét Rogán államtitkára, aki Varga Judit helyére ül be a parlamentbe

2024. március 18. – 14:53

Letette képviselői esküjét Rogán államtitkára, aki Varga Judit helyére ül be a parlamentbe
Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője tájékoztatót tart a nemzeti konzultációról Budapesten 2020. augusztus 5-én – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A parlament hétfői ülésén letette országgyűlési képviselői esküjét Farkas Örs, aki a Fidesz–KDNP frakciójában fog dolgozni. Varga Judit helyére ül be, aki a kegyelmi ügy miatt lemondott minden tisztségéről. A most 35 éves Farkas 2010 óta komoly karriert futott be. A most megszerzett képviselői mandátuma mellett jelenleg Rogán Antal államtitkáraként ő felügyeli a nemzetbiztonsági szolgálatokat is.

Március 12-én a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatából derült ki, hogy Farkas Örs kapja meg Varga Judit képviselői mandátumát. Varga még februárban, a kegyelmi ügyként elhíresült botrány csúcsán mondott le minden tisztségéről. Valószínűleg ő vezette volna a Fidesz-KDNP listáját a közelgő júniusi európai parlamenti választáson. Nemcsak erről, hanem országgyűlési képviselői mandátumáról is lemondott, mindössze pár perccel azután, hogy Novák Katalin köztársasági elnök is bejelentette a távozását.

A kormány weboldalán korábban elérhető életrajza szerint Farkas Örs 2010-ben, a fülkeforradalom évében végzett közgazdászként a Budapesti Corvinus Egyetemen. Nem kellett sokat várnia az elhelyezkedésre, még ebben az évben elkezdett dolgozni az Országgyűlés Hivatalában parlamenti titkárként és politikai munkatársként, valamint megválasztották önkormányzati képviselőnek is Tordas községben.

Kocsis Máté és Rogán Antal pártfogoltja

2012-ben kapott munkát a MÁV Zrt.-nél is, ahol ingatlangazdálkodással foglalkozott. Hasonló pozícióban, ingatlanhasznosítási igazgatóként dolgozott a Magyar Fejlesztési Bank leányvállalatánál, az MFB-Ingatlanfejlesztő Zrt.-nél 2015 és 2016 között. 2016-ban aztán Farkas még feljebb lépett. Kocsis Máté VIII. kerületi polgármestersége alatt lett a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. vagyongazdálkodási igazgatója. Egy évvel később már Kocsis Máté kabinetvezetője is lett.

Ahogy arról 2022-ben a 444 is írt, Farkas 2019-től egy nem túl jelentős kormánypárti elemzőintézetet, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítványt is igazgatta. Az Oeconomus attól a Batthyány Lajos Alapítványtól kap forrásokat, amit éves szinten milliárdokkal töm ki Rogán minisztériuma.

Így talán nem is meglepő, hogy 2020-tól Farkas már a Rogán által vezetett Miniszterelnöki Kabinetirodához került. Itt először, 2020-ban kormányzati tájékoztatásért felelős államtitkár lett, 2022-ben pedig a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő helyettes államtitkár. 2024 márciusában pedig, miután Sulyok Tamás, a frissen kinevezett köztársasági elnök felmentette Papp Károlyt, az ő helyén Farkas Örs államtitkár lett.

Még márciusban írt arról a VSquare tényfeltáró oldal, hogy Orbán Viktor hírszerzői stábjában lényeges átalakítások jöhetnek, amelyek részeként Farkas Örsöt ültethetik Papp Károly helyére. A VSquare szerint személyesen Rogán járta ki, hogy a volt igazságügyi miniszter Varga Judit parlamenti helyét Farkas Örs kapja meg.

Farkas a 2022-es országgyűlési választásokon még csak a Fidesz-KDNP listájának 162. helyét foglalta el, hétfőn viszont letette esküjét a parlamentben, így államtitkári pozíciója mellett most már országgyűlési képviselő is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!