Totóval hangolnak Orbán Viktor március 15-i beszédére, a Kálvintól az Astoriág sorakoznak a hangfalak

2024. március 14. – 16:31

Totóval hangolnak Orbán Viktor március 15-i beszédére, a Kálvintól az Astoriág sorakoznak a hangfalak
A március 15-i műsor hangpróbája a Nemzeti Múzeumnál – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Ha még egyszer azt üzeni: mindnyájunknak el kell menni!”

– törte meg a Kossuth-nóta a Kiskörúton elhúzó villamos zaját csütörtök délelőtt. Reggel kilenckor már javában zajlott a Nemzeti Múzeumnál a kormány március 15-i ünnepségének főpróbája, aminek Orbán Viktor beszéde lesz a fő műsorszáma. Már szerdán extra térfigyelő kamerákat szereltek a körút villanyoszlopaira, hangfalakat helyeztek el fémállványokon, a múzeum homlokzatát pedig nemzeti színekbe öltöztették.

A Múzeum körút Astoria és Kálvin tér közti, körülbelül 600 méteres szakaszán 50-100 méterre egymástól sorakoznak az állványra szerelt hangfalak. Az ünnepség technikája az egyik irányba el is foglalja az egyik forgalmi sávot. Délelőtt a Kossuth nótától, a Himnusztól és a próba egyéb zajaitól volt hangos a Kiskörút. Délután viszont már Toto I will remember című száma dübörgött legalább hatszor egymás után a környéken, amit a hangmérnökök általában a hangzás beállítására szoktak használni.

A Nemzeti Múzeumhoz sorra érkeztek próbálni a pénteki nap fellépői. A Múzeumkertben zajló készülődést a kerítés másik oldalán a nap nagy részében bámészkodók fotózták. A turisták figyelmét is felkeltik az előkészületek. Ők csak a sok zászlóból és a nemzeti színekből következtethetnek arra, hogy nem valami utcabálhoz rendezik be a Kiskörutat, hanem ünnepségre készítik elő a terepet.

A készültséget az is magyarázhatja, hogy Orbán Viktor némi kihagyás után a mostani nemzeti ünnepen újra Budapesten mond beszédet, mivel az utóbbi években inkább vidéki helyszíneket választott az ünneplésre. Tavaly március 15-én Kiskőrösön, újságírók kizárása mellett tartotta beszédét, október 23-án pedig Veszprémbe ment, de a sajtót oda sem hívták. Budapesten március 15-én utoljára 2022-ben mondott beszédet a miniszterelnök a Békemenet végén. Békemenetet idén is akartak tartani, de végül idén csak a lelki kiadását tartják meg Bayer Zsolt, Bencsik András, Huth Gergely és Kohán Mátyás pódiumbeszélgetésével. A miniszterelnök a Nemzeti Múzeum lépcsőjénél, pénteken 10:30-tól tartja beszédét.

Az idei március 15-én már érződik a június 9-i EP- és önkormányzati választási kampány szele. Pénteken a fővárosban reggeltől egészen estig különböző pártok és civil szervezetek eseményei váltják majd egymást. Foglalt lesz a Szabad sajtó út, a Szabadság híd és az Andrássy út is, de ezeken a helyszíneken csütörtökön még semmi nyoma nem volt készülődésnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!