Szinte azonnal hatályba lépő rendelettel ágyaztak meg Orbán nemzetbiztonsági főtanácsadójának

2024. március 13. – 09:07

Szinte azonnal hatályba lépő rendelettel ágyaztak meg Orbán nemzetbiztonsági főtanácsadójának
Biró Marcell – Fotó: Vajda János / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Várhatóan Biró Marcellt, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának elnökét nevezi ki Orbán Viktor kormányfő a saját nemzetbiztonsági főtanácsadójának. Biró március 14-től láthatja el ezt a feladatot. Az információt először az Index hozta le, majd egy kedden éjszaka megjelent, még aznap éjjel hatályba lépő rendelet pedig szintén ennek ágyazott meg. Az üggyel kapcsolatban kedden délután kerestük Orbán Viktor sajtófőnökét, Havasi Bertalant, hogy erősítse meg vagy cáfolja Biró kinevezését, amennyiben válaszol, beszámolunk róla.

Biró az SZTFH elnökeként csak hatvannapos határidővel mondhatott volna le posztjáról, ám a kedd esti Magyar Közlönyben az ukrajnai veszélyhelyzetre hivatkozva ezt módosította a kormány úgy, hogy hamarabb is lemondhat az SZTFH vezetője, „ha a lemondás a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény 3. § (3) bekezdése szerinti tisztség betöltésére tekintettel történik.”

Ebben az esetben a Hatóság elnökének megbízatása a Hatóság elnökének nyilatkozatában meghatározott napon szűnik meg – fogalmaz a Magyar Közlönyben a rendelet, mely kiköti, hogy azt a „rendelet hatálybalépése napján fennálló közszolgálati jogviszonyra is alkalmazni kell”. Azt, hogy mennyire sürgős volt a kormánynak a dolog, jól mutatja, hogy a Közlöny 22:43-kor jelent meg, a rendelet pedig 23 órakor már hatályba is lépett.

Az új tisztség létrehozását úgy indokolták korábban, hogy sok a világméretű konfliktus, szorosabb koordinációra van szükség e téren, így nemzetközi példák alapján létrehozzák a pozíciót. Ennek létrehozásáról február 26-án nyújtottak be törvényjavaslatot, amit aznap meg is szavazott a parlament. A jogszabály így fogalmaz:

„A miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója a polgári nemzetbiztonsági és hírszerzési tevékenység, rendészeti, bűnmegelőzési, bűnügyi, közbiztonsági feladatok, valamint honvédelmi kérdések kapcsán tanácsával, illetve véleményével segíti a miniszterelnök, illetve a kormány tevékenységét és döntéseinek előkészítését.”

Mint korábban megírtuk, a törvény szerint a nemzetbiztonsági főtanácsadó fizetését (a miniszterelnök politikai igazgatójához hasonlóan) a miniszterelnök határozza meg, részletes feladat- és hatáskörét pedig a kormány rendeletben állapítja meg. A főtanácsadó tevékenységét Rogán Antal minisztériuma segíti majd, és a nemzetbiztonsági főtanácsadó irányítja majd a minisztériumban működő nemzetbiztonsági főtanácsadói kabinetet és titkárságot, valamint a Nemzetbiztonsági Irodát.

Biró egyébként korábban már dolgozott a kormányfő környezetében közigazgatási államtitkárként és tanácsadóként. Csütörtöktől ő vezeti a Védelmi Tanács üléseit, alá tartozik majd a Nemzetbiztonsági Iroda, amit a Védelmi Innovációs Kutatóintézet vezető Porkoláb Imre fog irányítani. Még egy változás: Farkas Örs helyettes államtitkárból államtitkár lesz a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő területen, Papp Károly helyét veszi át ezzel. Ő kapta meg egyébként a Varga Judit lemondása okán megüresedett országgyűlési képviselői mandátumot

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!