A Völner-botrány után Orbán Viktor bizalmasa újraszabályozta a bírósági végrehajtók kinevezését

2022. január 15. – 10:48

A Völner-botrány után Orbán Viktor bizalmasa újraszabályozta a bírósági végrehajtók kinevezését
Biró Marcell 2018. május 22-én, amikor Áder János köztársasági elnök a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkárává nevezte ki – Fotó: Kovács Tamás/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Megjelent a Magyar Közlönyben, hogy a súlyos visszeélések gyanúját felvető Völner-ügy kipattanása után hogyan változtatják meg a végrehajtói álláspályázatok elbírálását. A rendeletet Biró Marcell, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) elnöke jegyzi. A jogszabály szerint a jövőben az Orbán Viktor bizalmasának tekinthető Biró Marcell még erősebb jogosítványokat kap a végrehajtók kiválasztásakor – írja a 444.hu a Magyar Közlönyben megjelent rendeletmódosítás alapján.

Mint megírtuk: Völner Pált, az Igazságügyi Minisztérium korábbi államtitkárát, fideszes országgyűlési képviselőt decemberben hivatali vesztegetéssel és más bűncselekményekkel gyanúsították meg. A legfőbb ügyész indítványa szerint Völner Pál alkalmanként 2-5 millió forintot kapott azért Schadl Györgytől, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől, hogy államtitkárként és miniszterhelyettesként azokat nevezze ki végrehajtónak, akiket informálisan Schadl támogatott. A legfőbb ügyész szerint Völner a pénzt nem a konkrét ügyekben nyújtott segítségéért kapta, hanem egyfajta „fizetésként”, hogy a kiírás előtt álló, vagy folyamatban lévő pályázatokat befolyásolja.

A most megjelent rendelet szabályozza a pályázatok elbírálásának új rendjét. Eszerint a pályázatot továbbra is a Magyar Bírósági Végrehajtói Karhoz kell benyújtani, de mellékelni kell egy vagyonnyilatkozatot is.

A pályázatokat egy háromtagú bizottság értékeli, amelybe az SZTFH elnöke, és a bírósági végrehajtói kar elnöke mellett új szereplőként az Országos Bírósági Hivatal elnöke is delegál egy-egy tagot, valamint egy-egy póttagot. Az értékelő bizottság elnöke az SZTFH elnöke által delegált tag vagy póttag.

Az SZTFH elnöke az önálló bírósági végrehajtói állást a kinevezési javaslatban szereplő három legmagasabb pontszámot kapott pályázó egyikének kinevezésével töltheti be (korábban az első öt jelölt közül választottak). Ha egyik jelölt sem alkalmas, akkor az SZTFH elnöke eredménytelennek nyilvánítja a pályázatot.

Az újonnan létrehozott Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának élére 2021. október elsejével nevezték ki Biró Marcellt, aki tavaly nyárig a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára volt. Biró Marcell kinevezése kilenc évre szól, addig nem váltható le. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának elnöke felügyeli a dohánykereskedelmet, a szerencsejáték-piacot, a bírósági végrehajtást, a felszámolói névjegyzéket, és látja el a koncessziós feladatokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!