A katolikus egyház átvenné a zuglói Jókai Mór általános iskola fenntartását, de sok szülő ellenzi

2024. március 13. – 19:08

Másolás

Vágólapra másolva

Egy olvasónk arról tájékoztatott, hogy küszöbön áll a XIV. Kerületi Jókai Mór Általános Iskola fenntartóváltása is, és a Facebookon csoportot alakítottak a szülők, ahol legalább egymásnak információkat adhatnak át. Emellett úgy gondolják, hogy a fenntartóváltás nemcsak az iskola belügye, hanem a környéken élőké is.

„Iskolánk esetében valóban felmerült a fenntartóváltás, de nem egyetem részéről, hanem az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatósága jelezte igényét a Budapest XIV. Kerületi Jókai Mór Általános Iskola fenntartói jogának átvételére”

– írta a Telexnek Hudu Mariann igazgató.

Hozzátette, hogy a diákönkormányzat tájékoztatása megtörtént, de szavazás nem volt a fenntartóváltásról.

Válaszának hivatalos részében kifejtette, hogy a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (a továbbiakban: Nkt.) 84.§ (8) bekezdése értelmében „a köznevelési intézmény fenntartója az intézkedés tervezett végrehajtása éve februárjának utolsó munkanapjáig kezdeményezheti egy másik köznevelési intézmény fenntartójánál, hogy az általa fenntartott intézmény fenntartói jogait és kötelezettségeit a következő tanévtől adja át”.

Az egyházi, illetve az egyéb nem állami fenntartói körbe történő intézményátadásra irányuló eljárásnak minden olyan esetben meg kell indulnia, amelyről a fenntartói jog átadását kérő fenntartó 2024. február utolsó munkanapjáig bezárólag hivatalos értesítést küldött. Az átszervezési döntés előtt az Nkt. 83.§ (4) bekezdése szerinti szervezetek, testületek véleményének beszerzése szükséges. Ugyanezen szakasz (5) bekezdése előírja, hogy a vélemény kialakításához minden olyan információt hozzáférhetővé kell tenni a véleményezési joggal rendelkezők részére, amely a fenntartói döntés meghozatalához rendelkezésre áll.

Szerdai hírünk, hogy a Veres Péter Gimnáziumot mégsem veszi át a Milton Friedman Egyetem. Az elmúlt hetekben a XII. kerületi Tamási Áron Iskola is azzal került be a hírekbe, hogy a fenntartását a Gábor Dénes Egyetem vette volna át a Közép-Budai Tankerületi Központtól, de időközben a GDE is visszalépett a szándékától. Ezt azzal indokolták, hogy szakmai szintről tisztán politikai színtérre helyeződött át a közbeszéd, nemcsak a közösségi médiában és a sajtóban, de a Tamásiban is. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester a fenntartóváltásról tartott önkormányzati képviselő-testületi ülésen azt mondta, örül, hogy a józanság győzött a Tamási Áron iskola ügyében.

Nem csak ezeknél az iskoláknál merült fel a fenntartóváltás, mintegy hatvan iskoláért jelentkeztek új fenntartók. Az Óbudai Egyetem például Orbán Viktor egykori iskolájáért, a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskoláért és a Vasvári Pál Gimnáziumért jelentkezett be, a szintén alapítványi fenntartású Miskolci Egyetem pedig a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumot venné át.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!