Börtönbe mennek a hajléktalanokat rugdosó mohácsi rendőrök, akik egyiküket léggitároztatták is

2024. március 11. – 09:11

Másolás

Vágólapra másolva

Börtönbe megy az a két mohácsi exrendőr, akik még 2021 januárjában járőrözés és rendőri intézkedés közben többször is bántalmaztak két embert, egyiküket ittas állapotában felszólították, hogy „léggitározzon”, majd szórakozásként a rendőrök a mobiljukkal az emberi méltóságot sértő – és más rendőrrel is megosztott – videót készítettek, közölte a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség.

A két volt rendőr ellen a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség 2022 májusában emelt vádat, a Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsa pedig tavaly október 16-án bűnösnek mondta ki őket hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazásban és hivatali visszaélésben. Az egykori járőrvezetőt szolgálatban kötelességszegés vétségében is bűnösnek találták, ezért 2 év börtönt kapott, 4 év próbaidőre felfüggesztve, 225 ezer forint pénzbüntetéssel.

Volt járőrtársát is 2 év börtönre ítélték 4 év próbaidőre felfüggesztve, 150 ezres pénzbüntetéssel. A katonai ügyész súlyosításért, a két exrendőr védője enyhítésért fellebbezett, de a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa a másodfokú katonai ügyészi indítványnak adott helyt. Így mindkét volt rendőrt 2 év és 3 hónap börtönre ítélték, és két évre eltiltották a közügyektől, a pénzbüntetésük maradt.

Az ügy tavalyi tárgyalási napjáról mi is beszámoltunk: ezen a napon mutatták be azokat a videókat, amiket maguk a járőrök készítettek a vádiratban szereplő cselekedetekről. Az egyik videón tisztán látszik, ahogy a rendőr bakancsával többször is megrugdossa a földön fekvő, láthatóan erősen ittas és magatehetetlen hajléktalan férfi fejét.

Az ítélet az egykori járőrtárs esetében jogerős, míg bűntársa esetében védelmi fellebbezés folytán harmadfokú eljárásban a Kúrián folytatódik majd, közölte az ügyészség.

Az Utcajogász Egyesület ügyvédei korábban a Telexnek azt mondták, hogy a per legfontosabb üzenete az, hogy mindenkit ugyanolyan rendőri bánásmód illet meg, függetlenül attól, hogy szegény vagy sem.


Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!