A lúgos orvos áldozata: Mindegy, hogy mikor engedik szabadon, a rendszer nem védi meg az áldozatot

2024. március 8. – 12:35

A lúgos orvos áldozata: Mindegy, hogy mikor engedik szabadon, a rendszer nem védi meg az áldozatot
Renner Erika – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Egy áldozat számára teljesen mindegy, hogy mennyit időt tölt el egy bűnöző elzárva. Teljesen mindegy, hogy mikor teszi őt ki a rendszer védtelenül újabb bűncselekménynek. Az elzárás a társadalom igényét elégíti ki, hogy aki ilyet elkövet, azt zárják el a társadalom, közügyek, esetleg a hivatása elől. Tehát mindegy, hogy egy hónap, egy év vagy tíz év múlva engedik úgy szabadon, hogy a rendszer nem védi meg, nem nyújt az áldozat számára biztonságot” – így reagált Renner Erika a Telexnek küldött közleményében arra, hogy a bíróság pénteken úgy döntött, nem engedik feltételes szabadságra a lúgos orvosként ismertté vált Bene Krisztiánt, aki a volt barátnőjét a szakítás miatt lúggal öntötte le.

Renner szerint „jelenleg a rendszer biztosítja az elkövető részére, hogy befejezze a bűncselekményét, amit elkezdett, vagy tovább folytathassa azt, amit tett az áldozatával. Mert mi kell ahhoz, hogy valaki újra a bűncselekményét megtehesse,
folytathassa? Kell, hogy mindenféle ellenőrzés és kényszerintézkedés nélkül szabadon lehessen, hogy ellenőrizetlen legyen, ha megjelenik az áldozatánál, és kell, hogy az áldozat ne tudjon segítséget kérni. Egyszóval az kell, hogy az áldozat védtelen legyen. Ez ma Magyarországon 2024-ben így van”.

Úgy látja, hogy jelenleg a feltételes szabadságra bocsátás csak egy fegyelmezési eszköz a büntetés-végrehajtási intézeteknél, „hogy a bűnözők jól viselkedjenek az intézetünkben. Hogy az őröknek ne legyen problémája a fogvatartottal, mert azt mondhatják neki, ha rosszul viselkedsz, akkor beírunk egy
fekete pontot, és huss a korábbi szabadulásodnak. Értem. De hol van itt az áldozat? A jog eszközeivel mindenkiről gondoskodtak, a börtönök nyugalmáról, a társadalom igényének kielégítéséről, a bűnözők visszailleszkedésének segítéséről, de az áldozatokról közben valahogyan megfeledkeztek”.

Szerinte ugyanis több tucat olyan hírt lehet olvasni, amiben arról van szó, hogy az elítélt a szabadulása után bűncselekményeket követett el, akár gyilkosságot. „Ki felel ezekért az életekért? Ki felel azért, hogy ezeket a súlyos bűnözőket »ráengedték« a társadalomra, az áldozatára? Ráadásul úgy, hogy közben az áldozatot képletesen egy székhez kötözték és a száját leragasztották? Az áldozatoknak joguk van biztonságban élni!”

Állítása szerint a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője az ügyében egyszer azt mondta, ha az elkövető a szabadon engedése után megjelenik az áldozatnál, felveszi vele a kapcsolatot, az áldozat „a rendőrségre tehet bejelentést”. Renner szerint „ez a mondat elképesztően cinikus és nonszensz”, de azt is gondolja, hogy a szóvivő „biztos szívesen elmondta volna, felsorolta volna, hogy mit tehet az áldozat, mi az, amit számára a rendszer ilyen esetekben biztosít. Csak hát nincs ilyen. Ezért nem tudott mit mondani, de nyilván felelősséget ő sem vállal később semmiért”.

Renner a Telexnek azt is mondta, a pénteki döntéssel „haladékot kapott arra”, hogy ha esetleg a következő ülésnél az elkövető szabadlábra kerülne, addigra már esetleg felállhat az új áldozatvédelmi rendszer.

Idén januárban ugyanis az Igazságügyi Minisztérium egy olyan szabályozás kidolgozásába kezdett, ami lehetővé teszi, hogy az elkövető feltételes szabadlábra bocsátásába a sértettnek is lehessen beleszólása; és lehetőség nyíljon arra, hogy az áldozat kezdeményezésére a bíróság elrendelhesse az elkövető távoltartását. Ezt Tuzson Bence igazságügyi miniszter jelentette be. Erről pedig a miniszter Renner Erikával is konzultált. „Kaptam egy kis reményt, hogy én is beleesek majd ebbe a rendszerbe. Tuzson Bence ezen már dolgozik. Szóval hajrá, fiúk!”

Bene Krisztián 2013. március 12-én támadta meg volt barátnőjét, miután a nő pár hónappal korábban szakított vele. Renner Erikát megkötözte, elkábította, és maró lúgot locsolt a nő nemi szervére és annak környékére. A Budai Irgalmasrendi Kórház volt kórházigazgatóját összesen hatszor ítélték el, a büntetőügy eljárási furcsaságokat is tartalmazott, ám végül, 2018-ban Bene jogerősen 11 év börtönbüntetést kapott, és örökre eltiltották az orvosi hivatástól is.

Az orvosnak 25 milliós kártérítést is kellett fizetnie a nőnek, ami végül nyögvenyelős procedúra végén érkezett meg Renner számlájára. Renner 2023 novemberében azt nyilatkozta, nyolc évig járt pszichológushoz és különböző terápiákra, amiknek köszönhetően fel tudta dolgozni a bűncselekményt, de mint fogalmazott, „azt nem, hogy a rendszer mit művelt velem”.

A pénteki döntés arról, hogy nem engedik feltételes szabadságra, egyelőre nem jogerős, mert Bene és védője is fellebbezett ellene.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!