A lúgos orvos áldozatával is konzultált a kormány az áldozatvédelem reformjáról

2024. január 25. – 13:55

Másolás

Vágólapra másolva

„Az Igazságügyi Minisztérium egy olyan szabályozás kidolgozásába kezdett, amely lehetővé teszi, hogy az elkövető feltételes szabadlábra bocsátásába a sértettnek is lehessen beleszólása; és lehetőség nyíljon arra, hogy az áldozat kezdeményezésére a bíróság elrendelhesse az elkövető távoltartását”

– jelentette be Tuzson Bence tárcavezető csütörtöki Facebook-posztjában. Az igazságügyi miniszter ezt azután írta, hogy a minisztériumban beszélt Renner Erikával, a „lúgos orvos” néven elhíresült Bene Krisztián áldozataként lett ismert.

Bene Krisztián 2013. március 12-én támadta meg volt barátnőjét, miután a nő pár hónappal korábban szakított vele. Renner Erikát megkötözte, elkábította, és maró lúgot locsolt a nő nemi szervére és annak környékére. A Budai Irgalmasrendi Kórház volt kórházigazgatóját összesen hatszor ítélték el, a büntetőügy eljárási furcsaságokat is tartalmazott, ám végül, 2018-ban Bene jogerősen 11 év börtönbüntetést kapott, és örökre eltiltották az orvosi hivatástól is. Ahogy Renner a Blikknek 2023 novemberében azt nyilatkozta, bár még szüksége lenne néhány esztétikai és plasztikai műtétre, ma már normális életet tud élni. Nyolc évig járt pszichológushoz és különböző terápiákra, amiknek köszönhetően fel tudta dolgozni a bűncselekményt, de mint fogalmazott, „azt nem, hogy a rendszer mit művelt velem”.

Tuzson Bence azt írta, hogy „férjként, apaként mélyen megráz, ha valaki erőszakos bűncselekmény áldozatává válik”, és „teljesen érthető, hogy Renner Erika vagy bárki, aki személy elleni bűncselekmény áldozatává vált, az elkövető szabadulása után fél, és nem érzi magát biztonságban”. A készülő tervezet azt célozza, hogy

a jog az elkövető megbüntetése mellett az áldozat biztonságérzetének erősítését is lehetővé tegye.

Megkerestük Renner Erikát, aki felhívta a figyelmet arra a tényre,

nagyon sok bűncselekményt követnek el úgy, hogy a szabadon engedett elítélt első útja a korábbi áldozatához vezet.

Renner szerint őt a minisztériumba azért hívták meg, mert kíváncsiak voltak észrevételeire, ötleteire az áldozatvédelem átalakításával kapcsolatban. Így például azt az EU más országaiban, például Spanyolországban bevett ötletet is „jegyzetelték”, mely szerint ha az előzetesből szabadult vagy jó magaviseletéért ideiglenesen szabadlábra helyezett elítélt bármilyen módon felveszi az áldozattal a kapcsolatot, akkor az áldozatnak legyen kihez fordulnia. Renner szerint egy átfogó rendszerre lenne szükség, melyben „a bántalmazó elítélése után sem engedik el az áldozat kezét”.

A jelenlegi gyakorlat visszásságaira, az áldozatokkal való kommunikáció hiányára Renner saját példáját említette. Saját ügyében ugyanis személyesen kellett érdeklődnie, mikor kerülhet szabadlábra bántalmazója. Megkeresésére a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága részéről csak a sajtón keresztül kapott választ, melyben a BVOP – egyébként a vonatkozó törvényi előírásnak megfelelően – annyit közölt, hogy négy héttel az elítélt szabadulása előtt értesíteni fogják, azaz egy áldozatnak ennyi ideje van felkészülni. Egyébként Bene Krisztián az ítélet alapján a jó magaviseletért a legkorábban hét és fél év után szabadulhat, amelyből lejön az előzetesben letöltött 19 hónapja. Azaz legkorábban 2024. március 28-án szabadulhat.

Az elmúlt évek statisztikái szerint Magyarországon több mint 1,1 millió nő ellen követtek el 15 éves kora óta fizikai és/vagy szexuális erőszakot. A családon belüli és párkapcsolati erőszak jelentős többségét férfiak követik el nőkkel szemben, aminek rendszerszintű okai vannak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!