Lázárék helyi lapja véleménycikkben állt ki a Navracsicsot lejárató kampány mellett

2024. március 7. – 08:58

Másolás

Vágólapra másolva

A hódmezővásárhelyi Promenád24 hírportál véleménycikkben állt ki amellett, hogy az elmúlt időszakban lejáratókampányt folytattak Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter ellen. Szerintük emiatt senkitől sem kell bocsánatot kérniük, még akkor sem, ha a lap többségi tulajdonosa, Rákay Philip ezt meg is tette helyettük, és elhatárolódott a „szerepüket súlyosan félreértelmező kollégáitól”.

„Ominózus írásaink a Szerintünk rovatban jelentek meg, véleményünket tükrözik. Mi nem kérünk azokért senkitől sem elnézést, hiszünk a vélemény szabadságában, újságírói munkánkat ennek szellemében végeztük és végezzük, véleményünket semmilyen nyomásra nem változtatjuk meg” – írták a szerdán megjelent név nélküli cikkükben.

A Lázár Jánoshoz köthető fideszes lap azért támadta több írásban is Navracsicsot, mert szerintük a miniszter túlságosan baráti kapcsolatot ápol Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármesterrel, akivel többször is találkozott és fotózkodott az elmúlt hetekben. A lap szerint Márki-Zay „egy hazaáruló politikus, akinek tele van a zsebe Soros-dollárokkal”. Azt is kifogásolják, hogy a polgármester mocskos kampányt építtet „a miniszterelnök fiának buzizására”. „Nem tettünk mást, mint tükröt tartottunk, és bemutattuk: a baloldal bukott miniszerelnök-jelöltje Orbán Viktor felakasztásáról, a kormánytagok fellógatásáról, Lázár János erőszakos haláláról delirál, a kormánypártokkal, politikusaikkal és szimpatizánsaikkal szembeni uszítás az igazi arca” – írták. A Promenad24 több millió forintot költött arra, hogy ezeket a lejárató írásokat a Facebookon hirdessék.

Ritka jelenség, hogy a Fideszhez köthető médiában így támadnak egy saját minisztert, és a fegyelmezett kormányzati médiagépezet ismerve elég nehéz elképzelni, hogy csak egy helyi publicista partizánakciójáról lenne szó. Hogy milyen okok állhattak a Navracsicsot támadó véleménycikkek mögött, arról itt írtunk bővebben.

A Promenád24-et helyben csak Lázár János propagandalapjaként szokták emlegetni, habár hivatalosan semmi köze a miniszternek a kiadóhoz. A Dél-alföldi Média Centrum Kft. többségi tulajdonosa az ismert fideszes üzletember, Rákay Philip, aki sok más megbízatása mellett a Lázár által felügyelt Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. felügyelőbizottságának tagja volt. Rákay azt állította, hogy a lejáratókampány részeiként megjelenő cikkekről csak a médiából értesült. Ezt azzal magyarázta, hogy az utóbbi időben más elfoglaltságai miatt keveset tudott foglalkozni a vásárhelyi portál és a rádió működésével. Egyúttal azt is közölte, értékesíti a tulajdonrészét a kiadóban, a tranzakció „hamarosan célegyenesbe is ér”. Hozzátette, hogy a mezőhegyesi ménesbirtoknál betöltött felügyelőbizottsági tagságáról is le fog mondani.

A kiadó kisebbségi tulajdonosa Bada János ügyvéd, Lázár János volt gimnáziumi évfolyamtársa, aki Lázár hódmezővásárhelyi polgármesteri ideje alatt a városi rádiót üzemeltető cég egyik tulajdonosa volt, később pedig a Lázárhoz tartozó Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács szakértői testületébe is bekerült. A kiadó ügyvezetője tavaly novemberig Göbl Vilmos, Lázár volt miniszteri sajtósa volt, de a cégtörténetet böngészve feltűnik 2018-ban társtulajdonosként Csepreghy Nándor, a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!