Jogerősen húsz év fegyházat kapott Portik Tamás

2024. március 6. – 11:26

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába kérte az előző ítélet súlyosítását, életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását kérte az ügyészség Portik Tamás esetében az 1996-os ügetői merénylet és gyerekkori barátjának 1999-es meggyilkolása miatt, a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú ítélettel összhangban döntött, míg a másodrendű vádlott, K. Gábor büntetését két évvel mérsékelték, így ő 12 év fegyházbüntetést kapott, írja a Magyar Nemzet.

Az első fokon eljáró bíróság szerint Portik Tamás bízta meg Tanyi Györgyöt, hogy ölje meg a hajtóként dolgozó Lakatos Csabát még 1996-ban. Korábbi ítéletében a bíróság ebben az ügyben felbujtóként, aljas indokból elkövetett emberölés kísérletében mondta ki bűnösnek Portik Tamást. Az elsőfokú döntés szerint ugyancsak Portik Tamás adott megbízást 1999-ben gyermekkori barátjának, Gyüre Józsefnek a megölésére. A férfit a per másodrendű vádlottja, K. Gábor lőtte le – őt ezért első fokon 14 év fegyházbüntetéssel sújtották, amit most két évvel csökkentettek.

A bíróság előző nyáron Portik Tamást ebben az ügyben felbujtóként elkövetett emberölésben mondta ki bűnösnek, és halmazati büntetésül húsz év fegyházbüntetésre ítélte.

A Fővárosi Főügyészség 2021 nyarán emelt vádat egy 1999-ben elkövetett gyilkossági ügyben. A gyilkosság tényleges elkövetőjére és a gyilkosság felbujtójaként Portik Tamásra egyaránt életfogytig tartó fegyházbüntetést kér az ügyészség.

Portik az 1990-es évek közepétől egy bűnelkövetői csoportot szervezett maga köré, amelyet ő irányított, és a tagoknak az volt a feladatuk, hogy végrehajtsák az utasításait. A vád szerint a gyilkosság áldozata, Gyüre József is ennek a bűnelkövetői csoportnak a tagja volt. 1999-ben megromlott a viszony Portik és Gyüre között, ezért Portik megbízta két társát, hogy öljék meg Gyürét.

Portik Tamást 2024 februárjában felbujtóként elkövetett emberölésben találták bűnösnek Fenyő János meggyilkolásában, ezért első fokon életfogytiglant kapott.

Portik Tamásról és köréről Dezső András írt könyvet, könyvkritikánk itt olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!