Életfogytig tartó büntetést kérne az ügyészség Portik Tamásra a Gyüre-gyilkosság miatt

2023. szeptember 21. – 13:00

Másolás

Vágólapra másolva

Súlyosabb büntetést kérne az ügyészség Portik Tamásra a Gyüre-gyilkosság miatt – derült ki a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség sajtóközleményéből.

A fellebbviteli főügyészség a napokban továbbított másodfokú indítványával az 1999-ben elkövetett Gyüre-gyilkosság ügyében született elsőfokú ítélet súlyosítását kérte a Fővárosi Ítélőtáblától. Gyüre József meggyilkolásának ügyében Portikot első fokon húsz évre ítélték, ám az ügyész most életfogytig tartó szabadságvesztés büntetés kiszabásáért fellebbezett – írta a Hvg.hu.

Az elsőfokú ítélet szerint K. Gábor és Sz. József 1999. április 25-én felment Gyüre lakására, ahol K. Gábor öt fejlövéssel végzett vele. Az ügyészség szerint Portik volt a felbujtó, aki még a nyolcvanas évekből ismerte Gyüre Józsefet, egy bűnözői körhöz tartoztak, de később megromlott a viszonyuk, és ezért ölette meg őt.

2021 januárjában fordulat állt be az ügyben, az alvilágban Fürgeként ismert Sz. József egyezséget kötött az ügyészséggel, és beismerte, hogy ott volt Gyüre meggyilkolásánál. Vallomása szerint a gyilkosságot a társa, K. Gábor követte el, és mindketten Portik Tamás megbízásából jártak el – írta Dezső András, a Portik Tamásról szóló könyv szerzője a Hvg360-on még júniusban.

A Gyüre-ügyet a bíróság összevonva tárgyalta egy gyilkossági kísérlettel, amelynek sértettje Lakatos Csaba fogathajtó volt, akire Tanyi György lőtt rá, és akit szintén Portik bízott meg a merénylettel. Lakatos túlélte az 1996 novemberben történt támadást.

A Gyüre-Lakatos-ügyben idén június 16-án kihirdetett elsőfokú ítéletével a jelenleg 56 éves Portik Tamást bűnösnek mondta ki a bíróság 1-1 rendbeli felbujtóként elkövetett emberölés és emberölés kísérletének bűntettében, húsz év fegyházbüntetésre, valamint tíz év közügyektől eltiltásra ítélték. Az 55 éves K. Gábort emberölés bűntette miatt 14 év fegyházbüntetéssel és nyol év közügyektől eltiltással sújtották. Az ügyészséggel egyezséget kötő Sz. József felfüggesztett börtönbüntetéssel megúszta.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész életfogytig tartó szabadságvesztés büntetés kiszabásáért fellebbezett. Portik és K. Gábor védőik felmentés érdekében terjesztettek elő perorvoslati nyilatkozatokat. Portik jogerős szabadságvesztés büntetését töltve, míg K. Gábor letartóztatásban várja a fellebbviteli eljárás befejezését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!