Április végéig visszamenőleg is kérhető az ingyenes SMA-szűrés

Legfontosabb

2024. március 4. – 16:40

Másolás

Vágólapra másolva

„Az SMA-szűrések folytatásáról szóló kormányhatározat 2024. február 22-én jelent meg a Magyar Közlönyben. Amennyiben a gyermek 2024. január 1. – 2024. február 29. között született, a szülők 2024. április 30-áig kérhetik a vizsgálat elvégzését házi gyermekorvosuknál, háziorvosuknál vagy területi védőnőjüknél” – írta a Telexnek küldött válaszában a Belügyminisztérium.

Hétfő reggel a Népszava még egy gyermekkórházaknak küldött belső tájékoztató alapján írt arról, hogy visszamenőleg is igényelhető a korábban leállított, majd februártól újraindított ingyenes szűrés.

A minisztérium erre nem tért ki, de a lap a hozzá eljutott dokumentum alapján azt is írta, hogy a március 1. után születettek SMA-szűrése abban az intézményben kérhető, ahol a baba megszületett. A szűrési lehetőségről érdeklődők létszámáról adat nem áll rendelkezésünkre – írta válaszában a minisztérium.

Az ingyenes szűrővizsgálatok 2023 végén álltak le, de nem sokkal később Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter már azt ígérte, hamarosan újraindul a díjmentes szűrés. Február 22-én meg is jelent az erről szóló határozat, de február végén az RTL arról számolt be, hogy az ingyenes szűrés még továbbra sem elérhető. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár erről akkor azt mondta, a szűrés működik, „helyi tájékozatlanság” lehet az oka, ha valaki nem jut hozzá, de hamarosan kiküldik az eljárásrendet ennek a tájékozatlanságnak az orvoslására. Ez a dokumentum az, ami most a Népszavához is eljutott.

Az SMA az egyik leggyakoribb gyerekkori neurodegeneratív betegség, de sok esetben nem ismerik fel a tünetek megjelenése előtt, ez nehezíti a kezelést, pedig a rendellenesség vérmintán végzett genetikai vizsgálattal kimutatható. Az SMA-kezelések annál hatékonyabbak, minél korábban kezdhetők el, az újszülöttkortól kezelt gyerekek kisebb százalékában lényegesen enyhébb formában észlelhetők a betegség nyomai.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!