Hiába ígérték, egyelőre nem indult újra a csecsemők ingyenes SMA-szűrése

2024. február 28. – 22:50

Másolás

Vágólapra másolva

Továbbra sem indult el a csecsemők ingyenes SMA-szűrése, erről az RTL Híradónak nyilatkozó kórházak számoltak be. A Belügyminisztérium viszont válaszában azt írta, a szűrés a tavalyi feltételekkel kérhető a kórházakban.

Az ingyenes szűrővizsgálatok 2023 végén álltak le, azonban nem sokkal később Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter már azt ígérte, hamarosan újraindul a díjmentes szűrés. A legtöbb kórházban hallottak a program újraindításáról, de tájékoztatást még nem kaptak róla.

Az SMA (azaz a gerincvelői izomsorvadás) egy gyógyíthatatlan betegség, ami miatt folyamatos állapotromlás, a mozgáskészségek elvesztése, a legsúlyosabb esetekben légzési elégtelenség, nyelésképtelenség teszi súlyossá és rövidíti le a betegek életét. Az SMA az egyik leggyakoribb gyermekkori neurodegeneratív betegség, de sok esetben nem ismerik fel a tünetek megjelenése előtt, ez nehezíti a kezelést, pedig a rendellenesség vérmintából történő genetikai vizsgálattal kimutatható.

A tudományos kutatások egyértelműen igazolták, hogy az SMA-kezelés annál hatékonyabb, minél korábban kezdhető el. Az újszülöttkortól kezelt gyermekek kisebb százalékában lényegesen enyhébb formában észlelhetők a betegség nyomai.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!