Az államtitkár szerint működik az ingyenes SMA-szűrés, csupán tájékozatlan, aki nem jut hozzá

2024. február 29. – 14:47

Másolás

Vágólapra másolva

„Hamarosan kiküldünk egy eljárásrendet az újszülöttek SMA-szűrésével kapcsolatban, mert ha a szülő kéri, akkor a kórháznak csak vért kell vennie a babától és ezt mintát elküldeni a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem laborjába. Itt közfinanszírozás keretében elvégzik a vizsgálatot”

– mondta a Népszavának Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár. Takács hozzátette, „helyi tájékozatlanság” lehet az oka, ha valaki nem jut hozzá a közfinanszírozott SMA-szűrésekhez.

Szerdán az RTL híradója számolt be arról, hogy továbbra sem indult el a csecsemők ingyenes SMA-szűrése, a Belügyminisztérium viszont a csatornának adott válaszában azt írta, hogy a szűrés a tavalyi feltételekkel kérhető a kórházakban.

Az ingyenes szűrővizsgálatok 2023 végén álltak le, de nem sokkal később Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter már azt ígérte, hamarosan újraindul a díjmentes szűrés. A legtöbb kórházban hallottak a program újraindításáról, de tájékoztatást még nem kaptak róla.

A Népszava ezután fordult a tárcához azzal a kérdéssel, hogy pontosan mi a teendője a szülőnek, ha élni szeretne a vizsgálat lehetőségével, Takács Péter államtitkár pedig azt válaszolta: „mindössze annyi, hogy jelzi a szülészeten, kéri a szűrést”. A babától vért vesznek és elküldik a Semmelweis, illetve a szegedi egyetemi labornak, ez a két intézmény az országból bárhonnan fogadja a mintákat, mondta a lapnak a politikus.

Az SMA az egyik leggyakoribb gyermekkori neurodegeneratív betegség, de sok esetben nem ismerik fel a tünetek megjelenése előtt, ez nehezíti a kezelést, pedig a rendellenesség vérmintából történő genetikai vizsgálattal kimutatható. Az SMA-kezelések annál hatékonyabbak, minél korábban kezdhetők el, az újszülöttkortól kezelt gyermekek kisebb százalékában lényegesen enyhébb formában észlelhetők a betegség nyomai.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!